A Vajdasági RTV-ben kialakult helyzetről és a bejelentett leépítésekről tartott sajtótájékoztatót a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége – számolt be róla az RTV honlapja.

A sajtóeseményen Csonka Áron a VMDK elnöke kiemelte, hogy a párt szolidaritást vállal a Vajdasági RTV dolgozóival, és támogatja őket. Emellett megpróbálja jogi úton értesíteni a nemzetközi szerveket és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetet arról, hogy véleményük szerint Vajdaságban sérülnek a kisebbségi jogok.

„Mint köztudott, a foglalkoztatási tilalom miatt arra kényszerültek az állami szektorban dolgozók, hogy különböző ügynökségeken keresztül alkalmazzanak munkatársakat. Így történt a Vajdasági RTV esetében is, és most ezeknek az embereknek a szerződését nem fogják meghosszabbítani” – mondta Csonka Áron, a VMDK elnöke, aki hozzátette, hogy szerinte ez a szerkesztőségeket leépítéshez fogja vezetni.

„Úgy gondoljuk, hogy ezzel Szerbia megsérti a saját alkotmányát és azokat a nemzetközi törvényeket, amelyeket vállalt arra vonatkozólag, hogy a kisebbségieknek anyanyelvű tájékoztatást nyújt. Szerbia ezt az alkotmányos kötelezettséget már egyébként is sérti, hiszen a Szerbiai RTV mint közszolgálati televízió nem sugároz kisebbségi nyelveken, holott kötelessége volna. A Vajdasági RTV-ben a rádió és a televízió szerkesztőségének a leépítésével pedig ez a jog tovább csökkene. Megoldásként a VMDK arra kéri a kormányt, hogy sürgősen rendelje vissza azokat az eszközöket, amelyeket megvont a Vajdasági RTV-től, valamint hogy módosítsa azt a törvényt, amellyel szabályozzák az előfizetés szétosztását. A VMDK azt javasolja, hogy a Vajdaságban összegyűjtött összeg főként a Vajdasági RTV-hez kerüljön, ezzel a pénzügyi gondok is megoldódnának, és hosszú távon fenntartható lenne a médiaház, azon belül pedig a kisebbségi szerkesztőségek működése is” – fejtette ki véleményét a VMDK elnöke.

A tévések is csatlakoztak az Újvidéki Rádió munkatársainak tiltakozásához

Illusztráció (Fotó: archív)