Donald Trumpot, „a nyugati civilizáció testőrét” (ahogy a pártgyűlés első szónoka nevezte) egyhangúlag és ellenjelölt nélkül választotta meg elnökjelöltjének hétfőn az amerikai Republikánus Párt. De nem ez volt a pártkonvenció első napján az egyetlen jele annak, hogy

Amerikába beköszöntött a személyi kultusz.

A párt ugyanis ezúttal programot sem írt. Négy évvel ezelőtt még platformvita is volt, amelynek során Trump akkori kampányfőnöke, az azóta 43 hónap börtönre ítélt Paul Manafort kijárta, hogy ne kerüljön bele a dokumentumba Ukrajna katonai támogatása. Ma csak egy egyoldalas kiáltvány készült arról, hogy a párt Trumpot támogatja és csak négy év múlva ír új programot.

A republikánus konvenció hol forradalmi hevületű, hol hihetetlenül talpnyaló, de szinte egyfolytában hamis valóságképre alapuló, dühös és gyűlöletkeltő hangulatát akár Kim Dzsongun is megirigyelhetné.

A pártkongresszust eredetileg az észak-karolinai Charlotte városban tervezték megtartani, de az ottani hatóságok nem szavatolták, hogy a járvány ellenére engedélyezni tudják a több tízezer látogatót vonzó rendezvényt. Trump megharagudott és Floridába helyeztette át a műsort. Csakhogy a COVID-19 éppen ott kezdett legjobban terjedni. Néhány héttel később az elnök ismét gondolt egyet és visszavitette a gyűlést Charlotte-ba, de tízezer küldött helyett csak 300-at hívtak meg.

Ráadásul az élő beszédeket nem onnan, hanem Washingtonból közvetítik, méghozzá egy szövetségi tulajdonban lévő épületből, a Trump Hotel közvetlen közeléből – ahol persze meg is szállnak és pénzt költenek a Trump-szónokok. Mindez szigorúan értelmezve törvénytelen – dehát Trumpot ennél sokkal nagyobb törvényszegésekből is kimentette már a pártapparátus.

Trump a Fehér Házban tartott két, videón bejátszott találkozót híveivel – ami kampánycélú témákban különösen tilos. Ráadásul egyik „beszélgetés” résztvevői sem viseltek maszkot és szinte semmilyen távolságot nem tartottak be (ugyanazon a padon ültek hárman-hárman). Az elnök és gépezete mindezt szándékosan csinálja, hogy ellensúlyozza a járvány kezelésében felmutatott kudarcot.

A konvenció szónokai természetesen úgy állítják be Trump járványkezelési szerepét, hogy ő személyesen mentett meg több százezer embert. Arról egyetlen szó sem hangzott el, hogy az eddig belehalt 178 ezer amerikai polgár a globális halálesetek egyötödénél is többet tesz ki, miközben az USA lakossága csak 4 százaléka az emberiségnek.

Parttalan hízelgés

Megszokott és természetes jelenség, hogy a pártkonvenciók felturbózzák a jelöltről alkotott képet és annak korábbi teljesítményét. Ezt láttuk a múlt heti demokrata párti gyűlésen is. Az a szint azonban, amit ez a republikánus pártgyűlés produkál, példa nélküli.

Fanatikus híveinek szemében Trump új messiásnak számít, aki meg fogja védeni Amerikát, „az ígéret földjét” a szocializmustól meg minden más nyavalyától:

„Amerika őrangyala”, „a nyugati civilizáció testőre”, „a világ leggazdagabb embere”, „vizionárius építőmester” – csak úgy röpködtek az éterben a fantasztikus felmagasztalások.

A legtüzesebb beszédet (ld. a videót jegyzetünk végén) kétségtelenül Kimberly Guilfoyle, az elnök legidősebb fiának újdonsült barátnője tartotta. A jogász hölgy, aki a Victoria’s Secret nevű szexialsónemű-gyártó cég fotómodellje is volt, majd Gavin Newsom jelenlegi kaliforniai demokrata kormányzó felesége (azóta a hölgy második férjétől is elvált) a jobboldali Fox tévé műsorvezetője, ma a Trump-kampány alkalmazottja. Guilfoyle ritkán látott vehemenciával kiáltotta világgá, hogy

„a kozmopolita elit tönkre akarja tenni ezt az országot és mindazt, amiért harcoltunk és amit értékesnek tartunk. El akarja rabolni jogainkat és szabadságunkat … rabszolgává akar süllyeszteni benneteket…”

… sikoltozta a hölgy azt a jelöltet támogatva, aki nem hajlandó elítélni a rabszolgaság emlékeibe kapaszkodó fehér szuprematistákat.

Lehetetlen leleplezni mindazt a csúsztatást és hazugságot, ami egyetlen este elhangzott. A káosz és katasztrófa, amit egy ellenzéki győzelem esetére jósolnak, azt tükrözi, hogy Trump nagyon is retteg a kudarctól, és ezért modulálta úgy a konvenciót (márpedig régi valóságshow-producerként és főszereplőként nagyon is kézi irányítású rendezésről van szó), hogy az a legfanatikusabb bázishoz szóljon, és akár meg se próbálja megszólítani Amerika egészét.

A szokásos karaktergyilkosság

A Republikánus Párt főtitkára beszédében Joe Biden karakterét gyilkolta. Egy fehér tanítónő a szakszervezeteket ostorozta (Ronald Reagan kedvenc témája volt ez). A floridai iskolai tömeggyilkosság egyik áldozatának az apja a demokraták számlájára írta még a hasonló tragédiákat is. Az egyetlen feketebőrű jobboldali szenátor Trump „antirasszizmusát” méltatta. Ifj. Donald Trump szerint a baloldal behódolásra próbálja kényszeríteni a büszke amerikaiakat. Az egyik leghangosabb republikánus képviselő szerint

„ha Biden győz, nem fogja templomba engedni a népet, csak tüntetésekre. Nem enged dolgozni, hanem csak törni-zúzni.”

Niki Haley, a jelenlegi elnök első ENSZ-nagykövete az Obama–Biden kormányzat „külpolitikai kudarcait” bírálta, és önellentmondásba keveredett, amikor a turbános-száris bevándorló szülei által megtapasztalt idegengyűlöletről mesélt, majd rögtön leszögezte, hogy „Amerika nem rasszista”. Megjegyezte, hogy igen, számítanak a fekete életek, a feketebőrű rendőrök élete… Történt ez csak egy nappal az után, hogy Wisconsin államban fehér rendőrök megint lelőttek egy fekete férfit.

A republikánus konvenció legegyértelműbb vonása tehát a személyi kultusz kiépülése. A világszabadság és a civilizáció Trumptól függ. Minden más kudarcba, káoszba és katasztrófába vezet. A Republikánus Párt korábbi vezetői – akik közül egyre többen állnak ki Joe Biden mellett nyilvánosan is – nem ismernek rá (volt) pártjukra. A feketebőrű Michael Steele volt pártfőtitkár szerint az idei konvenció köszönőviszonyban sincs a valósággal.

Guilfoyle féktelen szónoklata (kb. 6 perc) kiváló ízelítőt nyújt a hangulatból:

Egzaltált barátnő: Kimberly Guilfoyle, jogász és egykori szexialsónemű-modell, ifj. Donald Trump aktuális barátnője mondta a republikánus konvenció első napjának legtüzesebb beszédét (Fotó: WCVB)