A szülők által visszaküldött kérdőívek azt mutatják, hogy nagy többségük azt szeretné, ha gyermekük szeptember 1-jétől az iskolában tanuljon – mondta Mladen Šarčević oktatási miniszter, írja a szerb sajtó.

Šarčević arról is beszélt, hogy azok a tanulók, akik egészségügyi okokból nem viselhetnek arcmaszkot, műanyagból, vagy plexiből készült arcpajzsot hordanak majd.

„Tovább csökkent azon szülők száma, akik azt szeretnék, hogy gyermekük távoktatásban részesüljön. A múlt héten a számuk valamivel öt százalék alatt volt, most egyes helyeken ez 2-3 százalék közül mozog” – mondta a minszter, aki arra is kitért, hogy az iskolák augusztus 27-ig kaptak határidőt arra, hogy jelezzék a minisztériumnak, milyen modell szerint kívánnak dolgozni szeptember 1-jétől. Szavai szerint a legnagyobb gondot a hosszabított tartózkodáson lévő diákok felügyeletének megszervezése lesz.

„Néhány iskolában hiány lesz majd tanítókból, de azon leszünk, hogy a munkaközvetítő hivatal segítségével megoldjuk ezt a problémát, ezen kívül a tanítóképző főiskolákról mintegy 3.000 önkéntessel is rendelkezünk” – tette hozzá Šarčević.

Arra a kérdésre, hogy mi lesz azokkal a diákokkal, akik egészségügyi okokból nem viselhetnek maszkot, azt mondta, vagy biztosítanak számukra arcpajzsot, vagy online oktatásban részesülnek.

Egyébként hétfőn a Szerbiai Tanügyi Dolgozók Szakszervezeti Uniója a tanévkezdés elhalasztását kérte, mert szerintük ilyen körülmények között ez nem biztonságos.

A tanévkezdés elhalasztását kéri az egyik szerbiai tanügyi szakszervezet

Mladen Šarčević (Fotó: archív)