A Magyar Mozgalom a legerélyesebben elítéli a Vajdasági Rádió és Televízió újságíróinak és más munkatársainak tömeges elbocsátását, olvasható a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben.

– Sajtóértesülések szerint, anyagi okok miatt több mint 200 dolgozótól kell megválnia a médiaháznak. Olyan fiatal munkatársaknak szűnik meg a munkaviszonyuk, akik jelenleg tiszteletdíjasan, vagy pedig ügynökségeken keresztül dolgoznak a VRT-ben – olvasható a közleményben, melyben rámutatnak:

A közszolgálatiság komoly veszélybe kerül ezzel a tartományban, különös tekintettel arra, hogy a VRT látja el a kisebbségek nyelvén való tájékoztatást.

Az MM elnökségének közleménye rámutat, hogy a kilátásba helyezett leépítés elsősorban a VRT magyar szerkesztőségeinek jelent érvágást a rádióban és a televízióban is, főleg azok után, hogy néhány tiszteletdíjas munkatársuktól már korábban meg kellett válniuk. Nemcsak a magyarajkú újságírók, hanem a gyártási folyamatban résztvevő más munkatársak elvesztése miatt is nehéz helyzetbe kerülnek. Mindkét szerkesztőség nyílt levélben fordult a vezérigazgatóhoz és a nyilvánossághoz. Azt kérik, hogy teremtsék meg az anyagi eszközöket az amúgy is szerény létszám fenntartásához, amivel biztosítani tudják a műsorfolyamot. Eddig két szakmai szervezet állt ki mellettük. A Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete a helyzet tartós rendezését az alapítótól, a Köztársasági Parlamenttől, valamint az illetékes minisztériumtól várja, a Vajdasági Független Újságírók
Egyesülete pedig a médiaház igazgatóbizottságának címzett levelében felhívja a figyelmet arra, hogy a felelőtlen gazdálkodás miatt nem sodorhatják veszélybe a kisebbségi szerkesztőségeket.

A Magyar Mozgalom elnöksége tiltakozik a VRT-t érintő költségvetési megvonások miatt, követeli, hogy a kormány maradéktalanul teljesítse finanszírozási kötelezettségeit, biztosítsa a többnyelvű tartományi médiaház működéséhez nélkülözhetetlen szintű, valamint a fejlesztéseket is lehetővé tévő pénzelést, és szolidaritását fejezi ki az érintettekkel.

A Vajdasági Magyar Szövetség és a Magyar Nemzeti Tanács feladata, hogy a magyar nyelven történő közszolgálati tájékoztatás védelmében megszólaljon, és politikai kapcsolatait latba vetve megakadályozza a vajdasági magyar közösséget érintő jogsértést. Amíg viszont a témával kapcsolatban semmilyen reagálás nem érkezik tőlük, addig úgy tűnik, a pártnak és a magyarok legfőbb érdekképviseleti szervének jóváhagyásával történnek a leépítések

– olvasható a Magyar Mozgalom elnökségének közleményében.