Jövő év április 1-je és 30-a között kellene Szerbiában megtartani a szokásos tíz évente esedékes népszámlálást, de a koronavírus-járvány miatt bizonytalanná vált ennek megvalósulása – írja a 021.rs.

Az illetékesek még nem tudják milyen formában tudják kivitelezni a népszámlálást, az is szóba került, hogy részben online rögzítik majd a polgárok adatait, de el is halaszthatják ezt.

Utoljára 2011-ben volt Szerbiában népszámlálás, akkor az országnak 7.186.862 lakosa volt, akik 2.487.886 háztartásban éltek. A lakosság 51,31 százaléka volt nő és 48,69 férfi. Az átlagéletkor akkor 42,2 év volt és az összlakosság 17 százaléka volt 65 év feletti.

A tíz évvel ezelőtti kérdőívhez képest jövőre már a férfiakat is megkérdezik, hogy hány gyermekük van, eddig ezt a kérdést csak a nőknek tették fel.

A személyes adatokon kívül összeírják a háztartásokkal, házakkal, lakásokkal kapcsolatos adatokat is.

A szakemberek a személyes megoldást preferálják az online összeírás ellenében.

„Nem mindenki használ számítógépet, itt főleg az idősebbekre gondolok. Ezért pontosabb adatokhoz jutunk, ha személyesen keresik fel a polgárokat az összeírók. Természetesen, ha a járványhelyzet úgy kívánja meg, akkor maszkot fognak viselni” – mondta Ivan Marinković demográfus.

A személyes adatok védelméért az állam vállal felelősséget, viszont ha valaki szándékosan téveszti meg az összeírókat, akkor 20.000-50.000 dinárral is megbüntethetik.

Illusztráció (Fotó: 021.rs)