– Szerbiában továbbra is bizonytalan a járványügyi helyzet és mindenki, aki külföldről érkezik, kapni fog egy egészségügyi figyelmeztetést, amely tartalmazni fogja azokat az intézkedéseket is, amelyeket a hazatérő polgárnak be kell tartania – jelentette ki Predrag Kon epidemiológus.

„A helyzet csak akkor lehet stabil, amikor biztosan állítjuk, hogy a vírus nem kering körülöttünk és ha az emberek érzékenysége jelentősen csökken a nyájimmunitás növekedésének köszönhetően” – jelentette ki a járványügyi szakember a Pink TV-nek nyilatkozva.

A kormány válságstábjának tagja azt is leszögezte: a vírus jelenléte egyértelműen bizonyítja, hogy Szerbia továbbra is abban a helyzetben van, amely a járvány veszélyes mértékű terjedését teszi lehetővé.

„Nem szabad lazítani. Egyes tevékenységi körökben ugyan lehet némi lazítást eszközölni, de az csak az adott tevékenységekre vonatkozhat. Ez nem jelenti a járvány végének bejelentését” – hangsúlyozta a szakember.

Kon kiemelte: a külföldön nyaraló állampolgárok hazatérése, az egyetemi hallgatók nagyvárosokba érkezése és a tanév kezdete olyan kihívásokat jelent, amelyekkel meg kell küzdeni a járvány legyőzése érdekében.