Három nappal azután, hogy az Újvidéki Rádió munkatársai levelet juttattak el a nyilvánossághoz, melyben a létszámleépítés ellen emeltek szót, tiltakozásukhoz televíziós kollégáik is csatlakoztak.

A Vajdasági Televízió kettes csatornája magyar szerkesztőségének nyílt levelét az alábbiakban közöljük:

A Vajdasági Rádió és Televízió, ezen belül is a Vajdasági Televízió kettes csatornája magyar szerkesztőségének munkatársai tiltakoznak az elbocsátások ellen, melynek során nemcsak a szerkesztőségben dolgozó fiatal újságírók és szerkesztők, hanem az ott munkát végző lektorok, adásrendezők, rendezők és rendezőasszisztensek egzisztenciája és egyben a magyar szerkesztőség munkájának folytonossága is veszélybe került.

Nem csupán a szerkesztőségben közvetlenül munkát végzők, hanem a más szektorokban dolgozó kollégák elbocsátása ellen is tiltakozik a szerkesztőség, hiszen ezekkel az emberekkel napi szinten együtt készítjük a műsorokat.

Nyílt levelünkkel csatlakozunk az Újvidéki Rádió 2-es csatornájának tiltakozásához.

Mint írják, az Újvidéki Rádió az utóbbi 6 hónapban 6 embert veszített el, és az újabb 6-8 ember elbocsátása gyakorlatilag a minőségi műsorkészítés és a közszolgálati feladatok megvalósításának ellehetetlenítését jelentené.

A Vajdasági Televízió magyar szerkesztősége július elején már kénytelen volt megválni öt tiszteletdíjas kollégától, akik újságíróként, és a magyar szerkesztőségek (rádió és televízió) által közösen működtetett weboldal tartalmán dolgoztak. Azóta csak egy webszerkesztő dolgozik ebben a munkakörben, ami valljuk be, kivitelezhetetlen feladat egyetlen ember számára.

A Vajdasági TV magyar szerkesztőségének 35 tagja van, ebből 15 állandó munkaviszonyban, 9 meghatározott munkaidőre és 11 kolléga ügynökségen keresztül van alkalmazva. Nélkülük a napi híradások és a műsorok folytonossága veszélybe kerül.

A vajdasági közszolgálati médiaház mindenkori vezetősége gyakran és sok helyen hangsúlyozza az RTV-ben működő több mint tíz kisebbségi szerkesztőség fontosságát, most pedig éppen ezt a sokszor emlegetett értéket sodorta veszélybe azzal, hogy hozzájárul a leépítéshez.

Ezzel ugyanis ellehetetleníti nemcsak az RTV magyar, hanem az egyébként is nehéz helyzetben működő többi kisebbségi szerkesztőség munkáját.

Ezért arra szólítjuk fel a médiaház vezetőségét, hogy mihamarabb oldja meg a jelenlegi helyzetet és tájékoztassa a kollégákat a sorsuk alakulásáról, hiszen elfogadhatatlan és méltatlan, hogy más médiumok híreiből tudják meg azt, hogy elveszíthetik a munkájukat.

– olvasható a Vajdasági Televízió magyar szerkesztőségének nyílt levelében.

A létszámleépítés ellen tiltakozik az Újvidéki Rádió magyar szerkesztősége

Tiltakoznak a Vajdasági Rádió és Televízió 2-es rádiócsatornájának munkatársai, amiért az intézmény vezetése a fiatal újságírók körében ismét elbocsátásokat tervez. Az intézmény vezérigazgatójának, illetve igazgatóbizottsága elnökének címzett levelet az Újvidéki Rádió magyar szerkesztősége a sajtóhoz is eljuttatta.

A Vajdasági RTV 2-es csatornájának logója (Fotó: rtv.rs)