Pénteken délben megalakult a zentai képviselő-testület. Az alakuló ülésen ketten mondtak le: Igor Stojkov (SNS) helyére Veselin Petrović, Burány Hajnalka (VMSZ) helyére pedig Csízik Ibolya került be a képviselő-testületbe. A megalakult testület tagjai a két lemondás után esküt tettek, majd megválasztották a képviselő-testület elnökét.

A zentai községi képviselő-testület titkos szavazással elnökének a Szerb Haladó Párt tagját, Szabó Dékány Zsófia tanítót és teológust választotta meg. Azt, hogy Szabó Dékány Zsófia legyen az elnök, 23 személy javasolta, vagyis teljes volt az összhang a VMSZ és a Szerb Haladó Párt között, ugyanis az előbbi 13, az utóbbi pedig 10 tagot ad a képviselő-testületbe. Szabó Dékány Zsófiára a 29 tag közül 23 szavazott igennel, 1 személy ellene voksolt, öten pedig érvénytelenítették a szavazócédulát.

Szabó Dékány Zsófia (Szerb Haladó Párt) lett a zentai községi képviselő-testület elnöke (Fotó: Facebook – magánarchívum)

A községi képviselő-testület délután is ülésezik majd, amikor a képviselők megválasztják a polgármestert, az alpolgármestert és a tanácsosokat is.

A Szabad Magyar Szó nem hivatalos információi szerint a következő személyek kerülnek majd be a városi tanácsba: Aleksandar Zelić (SNS, sport és ifjúság), Szűgyi Imre (SNS, mezőgazdaság), Laskovity Kornél (VMSZ, turizmus), Nagy Fodor Lilla (VMSZ, gazdaság), Hajnal Anna (VMSZ, kultúra), Juhász Attila (VMSZ, oktatás). Arról egyelőre nincs információnk, ki kapja az egészségügyi tárcát.

A zentai képviselő-testület alakuló ülése (Fotó: Tőke János/SZMSZ)