Steve Bannont, az amerikai szélsőjobboldal médiaguruját, Donald Trump 2016-os kampányának utolsó vezérigazgatóját, később az elnök stratégiai főtanácsadóját nagy összegű csalás megalapozott gyanúja miatt csütörtökön letartóztatták a New York-i szövetségi hatóságok.

A vádirat szerint három munkatársával együtt több mint 25 millió dollárt csalt ki több százezer embertől a Trump által beígért határfal felépítésére. A pénz egy részét azonban saját luxuséletmódjukra költötték, amit az ügyészség hamis számlákkal szándékozik bizonyítani.

Bannon tömeges gyűjtőakciót indított „Építjük a falat” címmel. Mivel  nem lett semmi Trump abbéli ígéretéből, hogy a határfalat majd Mexikó fizeti, az átvert kisemberek azt hihették, hogy pénzecskéjükből hozzájárulnak az Egyesült Államok „védelméhez” a latin-amerikai bevándorlókkal szemben.

„Magán-határfal" épül az USA déli határán (Fotó: Jose Luis Gonzales/Reuters)

„Magán-határfal” épül az USA déli határán (Fotó: Jose Luis Gonzales/Reuters)

Trump elnök a hírre úgy nyilatkozott, hogy „nem tud semmit a pénzgyűjtő akcióról, csak olvasott róla és nem tetszett neki”. Ez a két körülmény azonban ugyancsak ütközik egymással.

Kris Kobach volt kansasi trumpista republikánus államtitkár még tavaly azt mondta a sajtónak, hogy Trump jóváhagyta a pénzgyűjtést.

Bannon két évvel ezelőtt a XXI. Század Intézet és a Polgári Magyarországért Alapítvány – vagyis az Orbán-kormány ideológusainak – vendégeként járt Budapesten és fellépett Schmidt Mária kormány által finanszírozott Európa jövője c. konferenciáján. Látogatása után Bannon kijelentette, hogy közeli együttműködést tervez Orbán Viktorral: „John McLaughlin, az én amerikai közvéleménykutatóm fogja vezetni az európai kutatásokat is. Ő egyébként Orbán magyarországi közvéleménykutatója.”

Bannon akkor azt is felvetette, hogy európai trumpista Mozgalmának (ez a brüsszeli szervezet elnevezése) helyszínét Budapestet szerette volna helyezni, de az „nem volt gyakorlatias megoldás”. Bannon elsősorban az Európai Parlament 2019-es választásának szervezésében törekedett európai bajkeverésre.

Steve Bannon volt elnöki főstratéga (Fotó: Domenico Stinellis/AP)