Azután, hogy a Vajdasági Rádió és Televízió 2-es rádiócsatornájának munkatársai nyilvánosan is tiltakoztak az ellen, hogy az intézmény vezetése a fiatal újságírók körében ismét elbocsátásokat tervez, úgy tűnik, tovább romlik, és a megszűnés felé halad a vajdasági magyar közszolgálati tájékoztatás. Legalábbis ez derül ki abból, amire többen is felhívták a figyelmünket, az pedig nem más, mint az, hogy a közpénzből működtetett Vajdasági Rádió és Televízió magyar nyelvű honlapjára az elmúlt két napban (szerdán és csütörtökön este nyolc óráig) mindössze egy cikk került fel. Negyvennyolc óra alatt egy cikk, az igencsak kevés egy hírportáltól, amelyet az adófizetők pénzelnek.

Szerkesztőségünk úgy értesült, hogy néhány hónappal ezelőtt két ember is szerződés nélkül maradt, miközben mindketten a magyar nyelvű honlapot frissítették.

A leépítés és a hírek elmaradása, vagyis a vajdasági magyar közszolgálati tájékoztatás elsorvadása (egyelőre) úgy tűnik, nem érte el a Vajdasági Magyar Szövetség ingerküszöbét, ugyanis a politikai párt semmilyen közleménnyel vagy nyilatkozattal nem reagált az Újvidéki Rádió levelére, amelyet az alábbiakban teljes terjedelmében közlünk:

A Rádió 2, azaz hagyományos nevén az Újvidéki Rádió az utóbbi 4 hónapban 4 embert veszített, és újabb 6-8 ember elbocsátása gyakorlatilag a minőségi műsorkészítés és a közszolgálati feladatok megvalósításának ellehetetlenítését jelentené.

Az Újvidéki Rádió munkatársai emlékeztetnek arra, hogy a kisebbségeknek alkotmányos joguk van az anyanyelvű tájékoztatásra, s ezt mint adófizető polgárok meg is fizetik. Arra is felhívják a figyelmet, hogy

amíg az RTV dolgozóinak létszáma az utóbbi 10 évben folyamatosan növekszik, az Újvidéki Rádió magyar szerkesztőségében (de a többi kisebbségi szerkesztőségben is) a fogyatkozásból eredő létszámhiány tarthatatlanná vált, közben pedig a vezetőség által beígért munkahely-feltöltésekből nem lett semmi.

Az RTV vezetősége ezzel együtt szívesen hivatkozik az országos „létszámstopra”, az azonban – a jelek szerint- nem mindenkire és minden munkaegysége vonatkozik.

Mivel az RTV vezetősége semmilyen párbeszédet nem folytat a szerkesztőség (sem pedig az egész médiaház) dolgozóival, az Újvidéki Rádió dolgozói szeretnének választ kapni a következő kérdésekre:

  • az RTV menedzsmentje tudatában van-e, hogy az utóbbi 2-3 év káderpolitikája de facto a kisebbségi szerkesztőségek leépítését jelenti
  • az RTV vezetősége vajon tudja-e, hogy a közszolgálatiság mércéi szerinti, 24 órás műsor magyar nyelven ilyen kisszámú dolgozóval nem fenntartható?
  • a folyamatosan anyagi gondokkal küszködő RTV, amely pénzhiány miatt 200 fiatal elbocsátását tervezi, miért alkalmaz jelentős számban nyugdíjas munkatársakat?
  • az RTV vezetősége megpróbált-e átütemezni pénzeszközöket más forrásokból az ügynökség által foglalkoztatottak számára?
  • ha két héten belül elbocsátásokat terveznek, miért nem közlik ezt hivatalosan az érintettekkel vagy miért nem cáfolják az eddigi, ilyen információkat?
  • ha az RTV vezetősége nem tudja biztosítani a munkához szükséges anyagi és egyéb feltételeket, miért nem mond le?
  • ha már az RTV vezetősége és alapítói előszeretettel hivatkoznak a kisebbségi média fontosságára és az RTV többnyelvű mivoltára, vajon hallgatólagosan miért járulnak hozzá annak leépítéséhez?

Mivel a Rádió 2-es csatornájának dolgozói nem tarták elfogadhatónak a szerkesztőségben és az RTV-ben másutt tervezett létszámcsökkentést, az illetékesektől gyors intézkedéseket, illetve válaszokat várnak, ellenkező esetben kénytelenk lesznek a tiltakozások más formájához fordulni, amelyek során számítanak az újságíró egyesületek, a nemzetközi médiaszervezetek és szakszervezetek közreműködésére is – olvasható az Újvidéki Rádió munkatársai által aláírt levélben.

Még mindig a régi rozoga épületben működik az RTV (Képernyőfotó)