Tiltakoznak a Vajdasági Rádió és Televízió 2-es rádiócsatornájának munkatársai, amiért az intézmény vezetése a fiatal újságírók körében ismét elbocsátásokat tervez. Az intézmény vezérigazgatójának, illetve igazgatóbizottsága elnökének címzett levelet az Újvidéki Rádió magyar szerkesztősége a sajtóhoz is eljuttatta.

A szöveget az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük:

A Rádió 2, azaz hagyományos nevén az Újvidéki Rádió az utóbbi 4 hónapban 4 embert veszített, és újabb 6-8 ember elbocsátása gyakorlatilag a minőségi műsorkészítés és a közszolgálati feladatok megvalósításának ellehetetlenítését jelentené.

Az Újvidéki Rádió munkatársai emlékeztetnek arra, hogy a kisebbségeknek alkotmányos joguk van az anyanyelvű tájékoztatásra, s ezt mint adófizető polgárok meg is fizetik. Arra is felhívják a figyelmet, hogy

amíg az RTV dolgozóinak létszáma az utóbbi 10 évben folyamatosan növekszik, az Újvidéki Rádió magyar szerkesztőségében (de a többi kisebbségi szerkesztőségben is) a fogyatkozásból eredő létszámhiány tarthatatlanná vált, közben pedig a vezetőség által beígért munkahely-feltöltésekből nem lett semmi.

Az RTV vezetősége ezzel együtt szívesen hivatkozik az országos „létszámstopra”, az azonban – a jelek szerint- nem mindenkire és minden munkaegysége vonatkozik.

Mivel az RTV vezetősége semmilyen párbeszédet nem folytat a szerkesztőség (sem pedig az egész médiaház) dolgozóival, az Újvidéki Rádió dolgozói szeretnének választ kapni a következő kérdésekre:

  • az RTV menedzsmentje tudatában van-e, hogy az utóbbi 2-3 év káderpolitikája de facto a kisebbségi szerkesztőségek leépítését jelenti
  • az RTV vezetősége vajon tudja-e, hogy a közszolgálatiság mércéi szerinti, 24 órás műsor magyar nyelven ilyen kisszámú dolgozóval nem fenntartható?
  • a folyamatosan anyagi gondokkal küszködő RTV, amely pénzhiány miatt 200 fiatal elbocsátását tervezi, miért alkalmaz jelentős számban nyugdíjas munkatársakat?
  • az RTV vezetősége megpróbált-e átütemezni pénzeszközöket más forrásokból az ügynökség által foglalkoztatottak számára?
  • ha két héten belül elbocsátásokat terveznek, miért nem közlik ezt hivatalosan az érintettekkel vagy miért nem cáfolják az eddigi, ilyen információkat?
  • ha az RTV vezetősége nem tudja biztosítani a munkához szükséges anyagi és egyéb feltételeket, miért nem mond le?
  • ha már az RTV vezetősége és alapítói előszeretettel hivatkoznak a kisebbségi média fontosságára és az RTV többnyelvű mivoltára, vajon hallgatólagosan miért járulnak hozzá annak leépítéséhez?

Mivel a Rádió 2-es csatornájának dolgozói nem tarták elfogadhatónak a szerkesztőségben és az RTV-ben másutt tervezett létszámcsökkentést, az illetékesektől gyors intézkedéseket, illetve válaszokat várnak, ellenkező esetben kénytelenk lesznek a tiltakozások más formájához fordulni, amelyek során számítanak az újságíró egyesületek, a nemzetközi médiaszervezetek és szakszervezetek közreműködésére is – olvasható az Újvidéki Rádió munkatársai által aláírt levélben.

Illusztráció (Fotó: Pixabay)