Nyolcadik napja tiltakoznak az utcán a belarusz ellenzék és a nyugati világ által elcsaltnak tekintett választások miatt. Pár hete még arra is felkapta a fejét a világ, hogy egy-egy kisebb demonstrációt meg mertek szervezni az Európában példátlanul nyílt elnyomással kormányzott Fehéroroszországban, írja a 444.hu.

Aztán a választások után összeverték a tüntetőket, hétezer embert bebörtönöztek, közülük sokakat megkínoztak, mielőtt elengedtek. És a tüntetések így is folytatódtak. Vasárnap kiállt Lukasenka elnök, és bár korábban elképzelhetetlen módon reformokat ígért, határozottan elutasította a legfőbb követelést, az új választások kiírását. Szombaton pedig gyakorlatilag behívta az oroszokat.

Ilyen hírek után kezdtek el érkezni a képek ma délután az ellenzéki tüntetésről.

A Lukasenka beszédére összetrombitált, némi buszoztatással felerősített „spontán” erődemonstrációra ránézésre néhány ezres tömeg jelent meg, a becslések 2000 főtől 30 ezer főig terjednek, míg a hivatalos adatok 65 ezres tömegről tudnak.

Az ezzel egyidőben, a karhatalmi fenyegetés ellenére megtartott ellenzéki megmozdulásról azt mondják, hogy harminc éve nem volt ekkora ebben az országban. A tut.by független portál ugyanazzal a módszerrel, amivel Lukasenkának 30 ezres tömeget számolt, az ellenzéknek 220 ezrest – de a képeket nézve a matekozás már nem is tűnik olyan fontosnak.

A fehérorosz ellenzék (Fotók: Viktor Tolochko, Sergai Gapon / AFP)