Predrag Kon járványügyi szakorvos szombaton azt mondta, hogy Szerbiában továbbra sem lehet kijelenteni azt, hogy enyhült a járvány, csak azt, hogy némileg stabilizálódott, mert a vírus továbbra is jelen van.

Az epidemiológus a Pink Televízió műsorában úgy fogalmazott, hogy a járványhelyzet továbbra is bizonytalan, ezért az óvintézkedéseket és az érvényben lévő rendelkezéseket be kell tartani ahhoz, hogy az iskolaévet nyugodtan kezdhessük meg.

– Annak örülnünk kell, hogy ellenőrzés alatt tartjuk a dolgokat, viszont nem szabad lazítanunk, és nem viselkedhetünk úgy, mintha már nem lenne járvány, hiszen ezt már egyszer eljátszottuk – figyelmeztetett Kon.

A járványügyi szakember szerint az iskolaév kezdetéig nem kellene enyhíteni az érvényben lévő járványügyi korlátozásokon, így azt a tilalmat sem kell feloldani, amellyel a nyilvános gyülekezést tíz főre korlátozták, de mint rámutatott, a fürdőhelyekre ez nem vonatkozik.

Kon szerint őszre a légzőszervi megbetegedések növekedése várható, így az influenza is megjelenhet, de emiatt nincs ok az aggodalomra.

Az orvos szerint a déli féltekéről – ahol most tél van – származó adatok azt mutatják, hogy a koronavírus-járvány miatt csökkent az influenzás megbetegedések száma, illetve, hogy a maszkviselés az influenza terjedését is megakadályozta.

– A déli féltekén egyelőre semmi olyan sem történik, ami miatt nekünk aggódnunk kellene – szögezte le Predrag Kon.

Predrag Kon járványügyi szakorvos (Fotó: Archív)