Zacher Gábor közismert magyarországi toxikológus az InfoRádiónak nyilatkozva azt mondta, az államigazgatásnak gyorsan lépnie kellene a gyilkos erejű bika megjelenése után.

Amint arról tegnap mi is beszámoltunk, Magyarországon új, életveszélyes kábítószer jelent meg, amely eddig tizenegy ember halálát okozta.

Új, életveszélyes kábítószer jelent meg Magyarországon (Videó)

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK), a Nemzeti Szakértői és Kutató Központ (NSZKK), valamint az EMMI Nemzeti Drog Fókuszpont képviselői sajtótájékoztatón számoltak be egy veszélyes hatású új pszichoaktív anyag megjelenéséről, írja a police.hu. AZ ORFK folyamatosan monitorozza és figyeli a kábítószerrel kapcsolatos folyamatokat. Ennek része a droggal kapcsolatba hozható halálesetek körülményeinek aprólékos vizsgálata.

„A hirtelen, jelentős mennyiségű, akut egészségkárosodás mindig figyelmet igényel, részben mert új szer jelenik meg a piacon, vagy azért, mert olyan hatóanyag-tartalmú szer érkezik, amely

még a függők számára is problémákat okozhat”

– szögezte le Zacher Gábor.

Az új szerre fantázianevet is raktak: bika. Erről a toxikológus azt mondta, „valamit elárul”, jelen esetben is beszélő névről van szó.

„Elképzelünk magunk előtt egy bikát: az erőről, a dühről és a nagyon intenzív hatásról szól. Ez áll fent, nekem is az elmúlt egy-két évben volt olyan halálesetem, ami feltételezhetően ilyen szertől következett be; nagyon gyorsan szívritmuszavar lépett fel, keringési elégtelenség, az illető pedig belehal a történetbe” – magyarázta az orvos, aki szerint valószínűleg biofűről, szintetikus marihuánaszármazékról van szó,

az ilyesmi hatáserőssége pedig akár tízszer is meghaladhatja a hagyományos THC-ét.

– magyarázta Zacher Gábor, aki arról is beszámolt, hogy a szer „listára kerülése” a gyors analízis ellenére sem gyors folyamat.

Zacher Gábor toxikológus (Fotó: Mohai Balázs / MTI)