Oroszország decemberben és januárban havi ötmillió adag koronavírus elleni védőoltás gyártását tervezi, jelentette ki Alekszandr Gincburg, az oltóanyagot kifejlesztő Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet vezetője.

– A tervek szerint a gyártók decemberben és januárban dolgozhatnak majd teljes kapacitással, ami havi ötmillió, vagy akár annál is több vakcinát jelent – nyilatkozta Gincburg és hozzátette, amennyiben így történik, akkor egy év kell, hogy Oroszország teljes mértékben el legyen látva oltóanyaggal.

Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden jelentette be, hogy a SARS-CoV-2 koronavírus elleni első orosz vakcina hivatalos bejegyzését, amit a Gamaleja intézet fejlesztett ki.

A bejelentést világszerte kételkedve fogadták a tudósok, mert az orosz egészségügyi minisztérium által bejegyzett védőoltás tesztjét még egyáltalán nem végezték el akkora mintán, amely elfogadható biztonságot szavatolhatna. A Nature c. tekintélyes tudományos folyóirat szerint brit kutatók egyenesen felelőtlennek tartják annak engedélyezését.

Illusztráció (Fotó: Pixabay)