Predrag Kon járványügyi szakember kijelentette, a köztársasági válságstáb azt ajánlja, hogy a szeptember elsejétől kezdődő tanévben a tanulók az iskolában folyamatosan viseljék az arcmaszkot – írja a 021.rs.

Kon arról is beszélt, hogy iskolába indulás előtt a szülőknek meg kell mérniük gyermekük lázát, és ha bármilyen légzési rendellenességet észlelnek a gyereken, nem küldhetik iskolába.

„Ha a tanuló az iskolába ér, fel kell tennie a maszkot. Mielőtt bemegy a tanterembe, kezet kell mosnia. Miután a teremben elfoglalta a helyét leveheti a maszkot, órán nem kötelező viselni, mert meglesz a kötelező védőtávolság a gyerekek között. Mi azonban azt ajánljuk, hogy órán is viseljék. Ameddig az időjárás engedi, az ablakokat nyitva kell tartani” – mondta Kon, aki hozzátette, hogy a maszk levételével nő a fertőzés terjedésének kockázata.

A szakember arra is kitért, hogy ameddig tart a járványhelyzet, az iskolában nem engedélyezik a csoportos tevékenységeket.

Mladen Šarčević oktatási miniszter kedden azt nyilatkozta, hogy a szerdai nap folyamán az iskolák konkrét útmutatást kapnak arról, hogyan kell folynia a tanításnak a járványhelyzet alatt.