Kételyeit fejezte ki a koronavírus elleni új orosz védőoltás minősége, hatékonysága és biztonságossága iránt a német egészségügyi minisztérium kedden.

– Nincsenek ismert adatok az orosz vakcina minőségével, hatékonyságával és biztonságosságával kapcsolatban – jelentette ki az RND német sajtókonzorcium munkatársainak a tárca szóvivője. Hangsúlyozta, hogy az Európai Unióban a betegek biztonsága a legfontosabb prioritás.

Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden jelentette be, hogy Oroszország kifejlesztette a koronavírus elleni első védőoltást, amely a Szputnyik V nevet kapta. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az állítást még független és tudományos vizsgálatok során ellenőrizni kell. Az orosz bejelentés a vakcina gyártásának szeptemberi megkezdéséről megelőzte a kísérletek lezárulását, a tesztelés több ezer emberen történő harmadik fázisa csak szerdán veszi kezdetét.

– Előbb ki kell mutatni, hogy a használat és a kockázat közötti összefüggés kedvező, mielőtt széles körben gyártani kezdik a szert – mondta a szóvivő, hozzátéve, hogy Berlin még nem tárgyalt a kérdésről Oroszországgal.

Vučić: A szakértőink ítélik meg, biztonságos-e az orosz védőoltás

– A gyógyszerészeti minőségen túl a vakcina európai engedélyezésének feltétele a gyógyszer hatékonyságáról és biztonságáról a klinikai vizsgálatok során gyűjtött elegendő ismeretanyag is – hangsúlyozta a szóvivő.

A WHO közölte, hogy a szer elsődleges minősítése előtt szigorú eljárásokban kell megvizsgálnia a klinikai tesztek során gyűjtött adatokat, a nemzetközi tudományos közösség pedig kétségeinek adott hangot. (MTI)

Fotó: Anadolu Agency