A köztársasági vagyon-visszaszármaztatási ügynökség legfrissebb adatai szerint Szerbiában eddig 68.108 hektár termőföldet, valamint 5.854 hektár erdőt adtak vissza az eredeti tulajdonosoknak, illetve leszármazottainak, írja a Magločistač.

Vajdaság területén Topolyán adták vissza a legtöbb termőföldet, összesen 7.692,85 hektárt. Óbecsén 5.527,58, Zomborban pedig 3.668,24 hektárnyi földterület került az örökösök tulajdonába. A visszaszármaztatott földek nagyságát illetően az említett községeket Szenttamás, Zenta és Törökkanizsa követi a sorban.

Az Agrosmart portál emlékeztet, hogy a vagyon-visszaszármaztatásról szóló első határozatokat még 2012-ben hozták meg, az ügynökséghez Vajdaságból érkezett a legtöbb kérelem.

Országszerte összesen mintegy 100.000 hektárnyi, a második világháború után államosított földterület iránt nyújtottak be vagyon-visszaszármaztatási kérelmet, ennek jelentős része található Vajdaságban.

Amennyiben az ingatlan nem adható vissza az eredeti tulajdonosnak, illetve örököseinek, akkor a kárpótlás államkötvények formájában történik. Az elkobzott vagyonról szóló törvény legutóbbi módosításai szerint az államkötvények első részletét az államnak 2021. december 15-ig kell átutalnia, azzal, hogy a megállapított összeg tíz százalékát kitevő előleget a következő év december 15-ig kell kifizetni.

A szerb állam erre a célra kétmilliárd eurót különített el, ugyanakkor a kárpótlás összege nem haladhatja meg 500.000 eurót, akkor sem, ha az elkobzott vagyon ennél többet ér.

A vagyon-visszaszármaztatási ügynökség eddig 2.500 végzést hozott, és várhatóan ez a szám növekedni fog, ugyanakkor egyre kevesebb lesz azoknak a száma, akik természetben kapják vissza az elkobzott vagyont, mivel a kárpótlás folyamata már a végéhez közeleg. Az Agrosmart cikke megjegyzi, hogy a 2.500 végzés a teljes kárpótlást, azaz az objektumokat, az épületeket és az építkezési telkeket is magába foglalja.

Eddig 4.835 üzlethelyiség, 1.053 lakás és 1.157 épület, vagyis összesen 7.045 objektum került vissza az eredeti tulajdonosokhoz. Emellett az ügynökség 4.820.010 négyzetméter építési telket is visszaadott a tulajdonosoknak.

A természetben vissza nem adható vagyon értéke 13,4 milliárd eurót tesz ki.

Illusztráció (Fotó: Archív)