A covid-rendelőkben jelentkezők, valamint a fertőzésgyanús személyek számának csökkenése mindenképpen azt eredményezte, hogy összességében is csökkent a megbetegedettek száma. Ennek ellenére Belgrádban még mindig bizonytalan a helyzet, ez pedig még visszájára fordulhat, figyelmeztetett Predrag Kon epidemiológus a Pink Televízió műsorában.

A járványügyi szakorvos azt mondta, hogy most még korai lenne a korlátozásokon enyhíteni, habár nyilvánvalóan az illetékesek ezt fontolgatják.

– Láttuk, mi történt, amikor enyhítettünk a korlátozásokon, és ez nem ismétlődhet meg. A számok még mindig magasak, az enyhítésekről majd akkor beszélgethetünk, ha azok egyszámjegyűek lesznek – magyarázta Kon.

Az epidemiológus szerint most a legfontosabb, hogy az elsőtől negyedik osztályos gyerekek elindulhassanak az iskolába és szocializálódjanak.

Az orvos hozzátette, hogy ebben a korosztályban a koronavírus csak ritkán okoz súlyos megbetegedést.

Kon: Csak az egészséges gyerekek mehetnek iskolába

Predrag Kon epidemiológus kijelentette, hogy Szerbiában az utóbbi néhány napban sokat javult a járványhelyzet, de ezt továbbra is bizonytalannak ítélte meg – írja az RTS honlapja. A szakember az iskolakezdésről is beszélt, szavai szerint csak az egészséges gyerekek mehetnek majd szeptember elsejétől iskolába, és a szülőknek is fontos szerepük lesz.

Dr. Predrag Kon (Fotó: Archív)