A belgrádi, az újvidéki és a kragujevaci egyetemisták a következő tanév tandíjának 30 százalékos csökkentését kérik, ezért pedig egy online petíciót is indítottak – írja a 021.rs.

A hallgatók szerint a koronavírus-járvány miatti válság következtében sokan küzdenek anyagi gondokkal, főleg azok, akiket a szüleik tartanak el, de vannak olyanok is, akik dolgoztak, a válság miatt viszont elvesztették munkahelyüket.

Közleményükben a hallgatók hangsúlyozzák a tanulás tisztességes és becsületes árának szükségességét, de azt is kifogásolják, hogy az elmúlt tanévben a karok nem nyújtották azt tervezett minőségű oktatást, amiért a halgatók fizettek.

„Az egyetemi és főiskolai karok a tavaszi félév során nem dolgoztak, a költségek minimálisak voltak ebben az időszakban, online előadások csak néhány karon folytak” – áll többek között a közleményben, melyben hozzáteszik hogy a hallgatók olyasmiért fizettek, amit nem kaptak meg. Kiemelik, hogy sok országban az egyetemek még májusban csökkentették a tandíjat.

„Tízezer aláírást szeretnénk összegyűjteni, majd kérni fogjuk a tandíjak csökkentését. Ha ezt nem teljesítik, más lehetőségeink is vannak, mint például a tüntetés, de csoportos pert is indíthatunk, mivel olyasmiért fizettünk, amit nem kaptunk meg” – áll a közleményben.

Az online petíciót itt lehet aláírni.

Nyitóképünkön a Belgrádi Egyetem épülete látható (Fotó: archív)