Utcára vonultak, ezúttal tüntetni Németországban a prostituáltak, akik követelik a szexmunka koronavírussal kapcsolatos tilalmának feloldását. A lányok, akik közül sokan Kelet-Európából származnak, a járvány okozta bevételkiesés miatt már nem küldhetnek pénzt családjuknak.

Elena Romániából származik. Azt mondja, hogy öt hónapja nem dolgozott, és nehéznek találja a helyzetét mind pénzügyi, mind érzelmi szempontból, tudatta a dw.com portál.

„Szükségem van munkára és arra, hogy pénzt keressek. Van egy lányom, és munkámra van szükségem, hogy támogassam” – mondja.

A Német Erotikus és Szexuális Szolgáltatók Szövetsége (BeSD) számos német városban tiltakozott a szexuális szolgáltatások értékesítésének márciusban bevezetett állami tiltása ellen. Elena, aki egy „nagy bordélyházban” dolgozik Kölnben, egyike volt a rendszeres résztvevőknek.

A szexuális munka Németországban legális, de betiltották, amikor a kormány széles körű korlátozásokat vezetett be a polgári és a közéletre annak érdekében, hogy lassítsa az új koronavírus terjedését.

Augusztus óta Bajorország és Berlin újra engedélyezi a szexuális szolgáltatásokat, de a bordélyházaknak továbbra is zárva kell maradniuk.

De az ország többi részében a prostitúció tilalma továbbra is érvényben van, bár a gyógyfürdőkre, a tetoválás-stúdiókra és a wellness-masszázsokra vonatkozó korlátozásokat többnyire megszüntették.

A szexmunkások az államtól is igényelhetnek pénzügyi támogatást, akár más szabadúszók, de Elena például nem tudta ezt megigényelni, mert nem beszéli annyira a németet, hogy ki tudja tölteni az ehhez szükséges űrlapot.

Egyes szexmunkások, akik nem tudnak vagy nem akarnak hozzáférni az állami támogatáshoz, továbbra is dolgoznak: kockázatot vállalnak azzal, hogy ügyfeleiket a lakásukban vagy más rejtekhelyen fogadják, ahol az ügyfelek kihasználhatják, bántalmazhatják őket, vagy megtagadhatják a fizetést. Az illegális munkavégzés során a szexmunkások kevésbé valószínű, hogy veszélyhelyzetben a rendőrséghez fordulnak, mert attól tartanak, hogy pénzbírságot kapnak..

Elena nem szeretne illegálisan dolgozni. Reméli, hogy szeptembertől újrakezdheti a munkát. Azt mondja, munka közben maszkot fog viselni – összhangban a szexmunkásokkal foglalkozó BeSD higiéniai koncepciójával.

 

DW