Budapesten 1866. augusztus 9-én nyitotta meg kapuit a Fővárosi Állat- és Növénykert, a világ egyik legrégibb állatkertje. Ennek emlékére tartják a mai napon az állatkertek napját, amelyen idén sok kisállattal ünnepelnek határon innen és túl.

Állatparkokat, vadaskerteket már több ezer évvel ezelőtt is létrehoztak olyan uralkodók, akik ezt megengedhették maguknak. A mai értelemben vett állatkertek a 18. században kezdtek el megalakulni és az elsőséget a Schönbrunni Állatkert nyerte el 1752-ben.

Budapest is a nagy elsők között volt, Xantus János nevéhez fűződik az alapítás, ő volt az első igazgatója is a parknak, de nagy szerep jutott Kubinyi Ágostonnak, a Nemzeti Múzeum akkori igazgatójának, Gerendai Károlynak, aki a Fűvészkertet hozta létre és Szabó József geológusprofesszornak is.

A megnyitáskor nagyjából 600 állat élt a parkban 18 hektárnyi területen. Az első zsiráf Ferenc József adománya volt 1868-ban, Erzsébet királyné pedig az első elefántot és vízilovat „szerezte meg” a budapestieknek. A korhoz képest igen gazdag volt a majmok és papagájok gyűjteménye és kengurut is láthattak az érdeklődők.

Az állatkertek nemcsak szabadidős tevékenységet biztosítanak, komoly természetvédő, oktató és kutatómunkát végeztek, végeznek. Kutatásaik során jöttek rá például arra, hogy a tbc-t a majmok könnyen el tudják kapni az embertől; azóta vannak üvegfallal elválasztva egymástól majmok és emberek.

Az idei évben sok család gyarapodott az állatkertben, igazi baby boom volt. Kicsik születtek a  kétpúpú tevéknél, muntyákszarvasoknál, vadkutyáknál, tapíroknál, nagy maráknál, Bennett-kenguruknál, sörényes hangyászoknál és számos madárfajnál. A napokban született orangután kölyök is Pesten.

A mai emléknaphoz kötődik az Állatkertek Éjszakája program is, ezt idén augusztus 28-án fogják megtartani Budapesten, illetve a csatlakozó állatparkokban, vadaskertekben.

Palicson sem szégyenkezhetnek az állatkert gondozói és fenntartói (no meg lakói), kimagasló az idei állatszaporulat náluk is. A lámáknál örültek új jövevénynek, az alpakák, antilopok, nyuszik is bébiket gondoznak és három újszülött degut is láthatnak az érdeklődők a parkban. Páva fiókák is gyarapították a palicsi gyűjteményt.

Afrikai csigák is érkeztek hozzájuk. Ezek érdekessége, hogy rengeteg nyálkát termelnek, ha lenne csigáéknál kúszóbajnokság, biztos ők nyernék meg.

A Palicsi Állatkert a járványügyi korlátozások idején is nyitva tart.

A budapesti állatkert lakói (Fotók: Szappanos Veronika/SZMSZ)