Tarajos sül kószált a szegedi rendező pályaudvaron. Mielőtt vonatra szállt volna, a MÁV dolgozóinak segítségével befogták az állatot és a Szegedi Vadasparkba szállították.

Veprik Róbert a Szegedi Vadaspark igazgatójának tájékoztatása szerint a fajmeghatározás pontosnak bizonyult, tarajos sülről van szó. Eredete ismeretlen, lehetséges, hogy Szerbiából keveredett Szegedre, vagy egy kedvtelésből tartott állat szökött meg, esetleg gazdája ráunt.

A MÁV két munkatársa, Horváth Zoltán és Baksa Ottó, akik a sült felfedezték elmondták: őz, róka és nyúl gyakran előfordul a pályaudvar környékén, de tarajos süllel még nem találkoztak. Már korábban felfigyeltek a különös jószágra, amely egyik este betévedt a fűtőházba.

A tarajos sül Afrikában őshonos, de előfordul Olaszország déli részén is. A volt Jugoszlávia területén is feltételezik jelenlétét.

Különlegessége, hogy a háta közepétől a farkáig hosszú tüskék borítják, a fején lévő „frizura” is tüskékből áll, melyet ki tud mereszteni. A tüskék védekezésre szolgálnak és le tudnak válni, ha megérinti azokat az állat támadója. A horgos tüskék komoly sérüléseket tudnak okozni a sül támadójának. Nyugalmi állapotban a tüskék a sült rugalmas köpenyként borítják. Az csak legenda, hogy a sül „lövöldözik” a tüskéivel.

Rágcsáló, főleg gumókat, gyümölcsöt, gyökereket fogyaszt, néha egy-egy rovart, gyíkot. Élelemkeresés közben nagy távolságokat tesz meg. Meglehetősen nagy méretű, egy felnőtt példány akár 30 kilogrammos is lehet, Európában a második legnagyobb rágcsáló (az eurázsiai hód mögött). Éjszaka aktív, napközben üregrendszerében pihen. Az európai sülök télen visszahúzódnak, de nem alszanak téli álmot.

A Szegedi Vadaspark a napokban több bejelentést is kapott, hogy fura állatot észlelnek a pályaudvar környékén. A Vadaspark csalikat helyezett ki a sülnek és megkérték a MÁV dolgozóit, hogy amikor arra jár az állat, zárják be és értesítsék őket. A MÁV munkatársai ügyes terelőútvonalat alakítottak ki hordókból a sülnek, „aki” fel is bukkant és sikerült elkapni. A Kandó Kálmán fűtőház után egyelőre a Kálmánka nevet kapta a különleges vendég.

A Vadaspark más állatkertekkel egyeztet, hogy hol rendelkeznek fogadóképes sülkifutóval.

A tarajos sül a szegedi vadasparkban (Fotó: Facebook)