A Szabad Európa Rádió arról tudósít, hogy Szerbiából Magyarországra járnak át a polgárok PCR tesztet csináltatni, azért, mert Szerbiában a privát klinikákon nem végeznek ilyen tesztelést, az akkreditált állami intézetek pedig igen leterheltek.

Csak Szegeden, Belgrádtól 220 kilométerre két privát klinika is nyújt ilyen szolgáltatást, igaz, hogy jóval drágábban, mint azt Szerbiában az állami intézetekben. Ezeken a szegedi klinikákon akár soron kívül is el lehet végezni a tesztelést 24 órán belül. Az áraik viszont sokkal borsosabbak, mint Szerbiában. A PCR teszt 130 euróba kerül egy személy számára, amennyiben valaki sürgősen szeretné intézni a tesztelés, akkor még 50 eurót kell fizetnie azért. Ugyanitt a szerológiai teszt 60 euróba kerül, az antitest vizsgálat pedig 70 euróba.

Szerbiában 6000 dinárba kerül a PCR teszt, de sok városban várólistás a tesztelés. A tesztelést követően napokat kell várni az eredményre. A belgrádi Közegészségügyi Intézetben 6000 dinárba kerül a PCR teszt, de augusztus 20-áig be vannak táblázva, legközelebb augusztus 18-án lehet érdeklődni új időpontok felől.

Archívum