Szerbiában a koronavírus-járvány kezdete óta egyelőre egyetlen egy utazási iroda sem zárt, viszont úgy tűnik, egyes dolgozók munkanélkül maradnak majd. Aleksandar Seničić, az Utazási irodák Szerbiai Szövetségének (YUTA) igazgatója a Beta hírügynökségnek elmondta, néhány utazási iroda már jelezte, hogy a közeljövőben visszafizeti a szerb kormánytól kapott állami támogatást, ami három minimálbért tesz ki minden munkavállaló után, s a dolgozókkal felbontja a szerződést, vagyis megszűnteti a munkaviszonyukat.

Az igazgató arról is beszélt, hogy a turisztikai irodák működése katasztrofális, ugyanis négy-öt hónapja szinte semmilyen bevételük sincs, s ha ez így marad, akkor az államtól három hónapon keresztül kapott minimálbér utáni járulékot és adót sem tudják majd kifizetni.

Várható, hogy a szerb állampolgárok tömegesen indulnak Magyarország felé

Mint ismeretes, a szerb kormány minden munkavállaló után áprilisban, májusban és júniusban egy-egy minimálbért utalt a cégek által kizárólag erre a célra létrehozott folyószámlára, azzal a megkötéssel, hogy a vállalatok októberig a dolgozók mindössze tíz százalékát bocsáthatják el. Ha viszont kifizetik a munkásoknak a pénzt, de a munkavállalók több mint tíz százalékának mondanak fel, akkor a támogatás teljes összegét kamatostul vissza kell fizetniük öt napon belül, s emellett büntetés fizetésére is kötelezték őket, ami legkevesebb 100 ezer, legtöbb pedig félmillió dinár.

Seničić szerint néhány utazási iroda kiszámolta, az ő esetükben racionálisabb a támogatás visszafizetése és a munkások elbocsátása. Az igazgató szerint a szerb kormány újabb támogatási csomagja, amely augusztusban és szeptemberben minden munkavállaló után mintegy 18 ezer dináros támogatásból áll, az utazási irodák esetében csak egy csepp a tengerben, mivel a korábbi évekhez képest a havi bevételük a három-négy százalékot teszi ki, mivel csak két országba, Törökországba és Egyiptomba lehet utazni.

Görögország éjszakára lezárja határátkelőit

Hogy milyen nehéz helyzetben vannak a cégek, azt jól mutatja a Plana tours esete, amely igazgatója, Milan Vasić elmondta, a vállalatuk szolgáltatásait az előző években nyaranta átlagosan 35 ezer személy vette igénybe, míg az idén eddig kétszáz személy utazott rajtuk keresztül Egyiptomba, hatszáz pedig Törökországba.

Fotó: ZR Klik