Öles betűkkel kérdezi az egyik legolvasottabb portál, a Blic cikke az olvasókat, tudták-e, hogy minden szerb állampolgár gond nélkül mehet Magyarországra fürdőbe, kirándulni és vásárolni, majd tényként közli, hogy mindössze két feltételnek kell eleget tenniük azoknak, akik a sárga besorolású Szerbiából Magyarországra szeretnének utazni.

A cikk kitér arra is, hogy Magyarország július 12-én bejelentette, szigorít a határellenőrzéseken, s az országokat három kategóriába sorolja. A zöld, a sárga és a vörös besorolás alapján dől el, hogy az adott országból érkező magyar és külföldi állampolgárok milyen feltételekkel léphetnek be Magyarország területére. Szerbiát a sárga kategóriába sorolták be, s ez azóta sem változott, ami azt jelenti, hogy az innen Magyarországra érkező magyar és külföldi állampolgárnak – amennyiben nincs két negatív PCR-tesztje – 14 napos karanténba kell vonulniuk. Van azonban egy kitétel, amelyet a magyar rendőrség a hivatalos oldalán közölt:

A sárga és piros jelzéssel besorolt Magyarországgal szomszédos országok állampolgárai Magyarország területére legfeljebb 24 óra időtartamra az államhatártól számított 30 kilométeres távolságon belülre beléphetnek. Magyarország területének az államhatárvonaltól számított 30 kilométeres sávján belül kötelesek tartózkodni, és kötelesek Magyarország területét a belépést követő 24 órán belül elhagyni.

A Blic cikke szerint ugyanezt közölte a Szabadkai Magyar Főnkonzulátus is, vagyis valamennyi szerb állampolgár, függetlenül, hogy Magyarkanizsáról, Újvidékről, Belgrádból vagy Novi Pazarból érkezik a szerb-magyar határra, gond nélkül átlépheti azt, s csak arra kell vigyáznia, hogy 24 órán belül visszatérjen Szerbiába, valamint, hogy a harminc kilométeres határszakaszon belül maradjon.

Fontos, hogy az illetőnek ne legyen láza, ugyanis ha van, akkor nem léphet be Magyarország területére. A Blic felkeresett néhány szerb állampolgárt, akik megerősítették a hivatalos információt, s közülük egyesek fürödni voltak, mások bevásárolni, s olyan is akadt, aki egynapos kiránduláson vett részt a családjával. Valamennyien elmondták, a határon csak a szerb útlevelet kérték tőlük, de magyar személyi igazolvánnyal is át lehet lépni a határt, azzal, hogy egy lejárt szerb útlevéllel vagy érvényes személyi igazolvánnyal igazolni kell a szerbiai lakcímet.

– A feleségemmel Szegedre utaztunk. A határon semmit se kérdeztek tőlünk, se azt, hogy hová megyünk, se azt, hogy meddig maradunk. A szabályok világosak: a harminc kilométeres határsávban kell tartózkodni, be kell tartani a védőtávolságot, és huszonnégy órán belül vissza kell jönni Szerbiába – mondta egy szabadkai férfi a portálnak.

Aki nem tartja be az előírásokat, vagyis átlépi a harminc kilométeres határsávot, az 500 eurós büntetésre számíthat, és egy évig nem léphet be Magyarország területére.

A Blic cikke után nagyon valószínű, hogy sokkal több szerb állampolgár indul majd meg a magyarországi fürdők felé, s azok száma is megnő, akik kirándulni vagy bevásárolni szeretnének.

A szerb-magyar határt minden szerb állampolgár átlépheti (Fotó: Blic printscreen)