A belgrádi és újvidéki ellenzéki tüntetéseken elkövetett rendőri erőszak miatt eddig harminckét bűnvádi feljelentést tettek, modta Vladica Ilić a belgrádi Emberi Jogi Központ képviselője – írja a 021.rs.

Ilić elmondása szerint 30 feljelentést belgrádi esetek miatt tettek, kettőt pedig az újvidéken elkövetett rendőri brutalitás miatt.

Szavai szerint 18 polgár orvosi látleletekkel is rendelkezik, amelyek azt bizonyítják, hogy gumibottal ütötték a fejüket, illetve az arcukat.

„Arról, hogy hány embert vettek őrizetbe nincsenek pontos információink, de legalább 59 ilyen személyről tudunk“ – mondta Ilić, aki hozzátette, hogy a szabálysértési eljárások nagyon gyorsan megtörténtek és szembetűnő, hogy minden magyarázat nélkül igen magas pénzbüntetéseket szabtak ki, illetve, hogy kizárólag rendőröket hallgattak ki tanúként.

A belgrádi Emberi Jogi Központ a szerbiai ombudsmant is tájékoztatta a feljelentésekről.

Miran Pogačar, az újvidéki megmozdulás egyik szervezője szerint rajta kívül szinte minden őrizetbe vett személyt megvertek a rendőrök. Szavai szerint őt azért vitték be, mert azt mondta a megafonba, hogy „gyerünk, gyerünk már“ (‘ajde, ‘ajmo bre’). A rendőrök szerint erőszakra buzított.

„A rendőri erőszak inkább azok ellen irányult, akik nem ismertek a közvélemény számára. Engem nem vertek meg, mert sokan ismernek és valószínűleg nagy sajtóvisszhangot kapott volna az ügy, így a rendőrök inkább azokat ütötték akiknek nem volt ilyesfajta védelme” – fejtette ki Pogačar, akit a július 7-ei tiltakozás alkalmával állítottak elő, de mivel Újvidéken már nem volt szabad zárka, 48 órás előzetes letartóztatását Verbászon töltötte.

A rendőrök nem bántak kesztyűs kézzel a tüntetőkkel (Fotó: 021.rs)