Predrag Kon epidemiológus azt mondta, hogy a köztársasági válságstáb ajánlatokkal és tanácsokkal látja el a kormányt, amely ezek alapján hoz döntést járványügyekben – írja a 021.rs.

Kon a jelenlegi járványhelyzettel kapcsolatosan azt mondta, hogy nem csak a fertőzöttek, illetve a vizsgálatok száma fontos, hanem az is, hogy nagyon sok olyan vírushordozó van, akik nem tudják, hogy fertőzöttek.

„Újabban problémák vannak a kontaktkutatásban is. A fertőzöttek nem számolnak be minden kapcsolatukról, mert tudják, hogy azok, akikkel érintketnek, kötelező hatósági házi karanténba kell hogy vonuljanak” – fejtette ki a szakember, aki a szeptemberi iskolakezdésről is beszélt.

„Nagyon sok érv szól amellett, hogy a diákok visszaüljenek az iskolapadba, ez főleg a legkissebbekre igaz, de a vírust nem állítja meg az iskola bejárati ajtaja. Az iskolák megnyitásával egyszerűen teret adunk a vírusnak, hogy bejusson a tanügyi intézményekbe. Ezek megnyitásáról azonban a kormány dönt, a válságstáb csak ajánlást fogalmaz meg ezzel kapcsolatban, ahogyan az élet más területein is. A végső szó minidg a kormányé” – zárta szavait Kon.

Predrag Kon ( Fotó: archív)