Jelentősen csökkent a kiadott vízumok száma a Nyugat-Balkánról érkező vendégmunkások esetében a koronavírus-járvány miatt. Mindeközben a német építőipari cégek arra figyelmeztetnek, hogy nem tudnak majd minden vállalt munkát időre elvégezni, mert egyszerűen nincs elegendő munkaerő, tudósít a Szerbiai RTV.

Az idei év első felében mindössze 4.801 munkavállalási vízumot adott ki Németország, míg 2019-ben ez a szám elérte a 27.259-et. Ennyien vállaltak munkát Albániából, Bosznia és Hercegovinából, Montenegróból, Észak-Macedóniából és Szerbiából.

A düsseldorfi Rheinischen Post azt írja, mindez a Nyugat-Balkánra vonatkozó rendelkezés következménye, amelyet a járvány miatt hozott meg a kormány. Az építőipari vállalatok kiemelik, amennyiben december után is folytatódik a trend, és nem vezetnek be könnyítéseket, egyszerűen munkaerő nélkül maradnak. A szakértők szerint ez azt jelentené, hogy csak Észak-Vesztfália esetében 52 000 építőmunkás hiányzik majd, ami azt jelentené, hogy 2021-ben egyáltalán nem tudnának lakóépületeket építeni.

A Nyugat-Balkánra vonatkozó rendelkezés 2016 óta van érvényben, a legújabb kormányértesülések szerint pedig azt 2023-ig meghosszabbítanák, ami azt jelenti, hogy évente nem léphet be Németország területére 25 000-nél több munkás erről a területről. Egyébként a szabályzat azt is előírja, hogy könnyebben lehet munkavállalói vízumhoz jutni, akár a német nyelv tudása és szakképesítés nélkül is. Egyedül munkaszerződésre van szükség, amelyet a munkavállalónak fel kell mutatnia. Az építőipari egyesületek egyedül azt nem értik, miért 25 000-ben határozták meg a felső határt. Véleményük szerint csak még nagyobb feszültséget okoz ez a rendelkezés, hiszen az elkövetkező néhány évben 150 000 építőipari munkás megy el majd nyugdíjba a 850 000-ből, Németországban pedig egyszerűen nincs, aki a helyükbe lépne.

     Nem lesz, aki elvégezze a munkát a német építkezéseken (Archívum)