Sikeres volt a SpaceX első emberes missziója. A két űrhajós vasárnap, helyi idő szerint délután érkezett vissza Floridába, miután két hónapot töltöttek a Nemzetközi Űrállomáson (ISS).

A SpaceX Crew Dragon az Egyesült Államok első olyan emberes küldetése, amely egy magáncég segítségével valósult meg. A SpaceX (a Teslákról híres) Elon Musk tulajdonában van és bár több, mint tíz éve dolgoznak együtt a NASA-val, embert ezelőtt még nem juttattak a Nemzetközi Űrállomásra. A küldetés jelentősége, sok más mellett, abban állt, hogy ezentúl az amerikaiaknak nem kell az orosz Szojuzokkal közlekedniük az Űrállomásra, hanem kilenc évnyi szünet után újra van saját „űrjáratuk”.

A SpaceX Crew Dragon kétfős legénységgel utazott, Douglas Hurley és Robert Behnken mindketten rutinos űrhajósok, mindketten kétszer is repültek korábban a Space Shuttle (űrrepülő) programban, és jártak a Nemzetközi Űrállomáson. Jelenleg két hónapot töltöttek fönt. Vasárnap hajnalban indultak vissza, majd helyi idő szerint délután 2:48-kor landoltak a Mexikói-öböl hullámain, Pensacola térségében.

Miután „kihalászták” a SpaceX Crew Dragont, a mentőhajó fedélzetén kívül-belül tüzetesen átvizsgálták az űrhajót, (például levegőmintát vettek) ezután kezdődhetett az űrhajósok igazi földet érése. Az orvosi vizsgálatok után Hurley és Behnken azonnal visszatértek Houstonba.

Douglas Hurley és Robert Behnken a 62 napos küldetés során számos tudományos kísérletet végzett el a Nemzetközi Űrállomáson, űrsétáltak jó párat és több mint ezerszer megkerülték a Földet. Az irányítóközpont a mai landoláskor úgy köszöntötte a Földön az űrhajósokat, ahogyan a repülőkön a kapitány köszön el leszálláskor az utasoktól: „Köszönjük, hogy a SpaceX-szel utaztak”.

A SpaceX magabiztos a jövőt illetően, már készül a következő küldetésre, akár idén visszatérhet Dragon járat a Nemzetközi Űrállomásra.

A SpaceX Crew Dragon leszáll a Mexikói-öbölben (Fotó: Bill Ingalls/NASA))