A Szerbiai Tanügyi Dolgozók Uniója (USPRS) nem tartja reálisnak Mladen Šarčević oktatási miniszter azon elképzelését, hogy az általános- és középiskolákban 8 órától 20 óráig tartson a tanítás – írja a 021.rs.

Šarčević nemrég azt közölte, hogy  az oktatási minisztérium a a koronavírus-járvány miatt több modellt is kodolgozott a következő tanévre. A miniszter legutóbb azt vetette fel, hogy szeptember elsejétől az iskolákban rövödített órákkal és csökkentett óraszámmal lehetne megoldani a problémát, viszont egy tanítási nap reggel 8-tól este 8-ig tartana.

Šarčević: Az oktatásügy alkalmazkodni fog a járványhelyzethez

„Húsz perc alatt lehetetlen fertőtleníteni 450 négyzetméternyi területet, ahogyan azt a miniszter úr előlátta, arról nem is beszélve, hogy azokban az iskolákban, ahol egy váltásban dolgoznak (Szerbiában 450 ilyen iskola van) este 20:20-ig folyna a tanítás, ahol viszont két váltásban tanulnak a diákok ( 1310 isklola), ott be kellene vezetni az éjjeli műszakot is” – figyelmeztetett a szakszervezet.

Azt is hozzátették, hogy Šarčević azon elképzelése is nehezen kivitelezhető, mely szerint legfeljebb 15 tanuló tartózkodhat egyszerre a tanteremben, mert Szerbiában a tagozatok többségében a diákok száma meghaladja a tizenötöt.

USPRS közleménye szerint a minisztériumnak olyan megoldást kell kidolgoznia, amely reális és megvalósítható.

Vajon üresek maradnak-e a tantermek? (Fotó: 021.rs)