Predrag Kon járványügyi szakember, a köztársasági válságstáb tagja kedden azt mondta, hogy Szerbiában az emberek többsége csak akkor tartja be az egészségügyi intézkedéseket, ha megbetegszik valaki a hozzátartozói közül. Arról is beszélt, hogy a kormány, illetve a válságstáb túl gyorsan lazított a korlátozó intézkedéseken – írja az RTV honlapja.

Kon szerint a napokban valamivel csökkent az újonnan fertőzöttek száma, de még így is nagyon sok a koronavírusos beteg Szerbiában.

A szakember az RTS műsorában azt is kifejtette, hogy főleg az olyan nagyobb városokban nehéz a járványt megfékezni, mint például Belgrád, ahol a legtöbb a fertőzött.

„Sajnos a lakosság nagy része nem tartja be a rendelkezéseket, amíg valaki meg nem betegszik a hozzátartozói közül. Én nem vagyok a büntetések híve, de az ellenőrzésnek szigorúbbnak kell lennie. A felügyelőségek emberei meg kell hogy büntessék azokat, akik nem tartják be a rendelkezéseket, elfogadhatatlan ha ezt nem teszik meg. Számomra frusztráló, hogy ha jó hireink vannak, utána rögtön azt látjuk, hogy a polgárok nem tartják be a szabályokat” – mondta Kon, aki hozzátette, hogy a mostani járványhullám annak a követkzeménye, hogy a tavaszi korlátozó rendelkezések után túlzottan sokat és gyorsan lazítottak az egészségügyi intézkedéseken.

„Egyértelmű, hogy emiatt kerültünk ebbe a helyzetbe. Ha így viselkedünk, elősegítjük a vírus terjedését, nálunk még április 27-én megkezdődött a rendelkezések lazítása. A döntésekre hatással volt a gazdaság, a választások megrendezése és a sportesemények megtartása is. Ami pedig a felelősséget illeti, minden szinten voltak hibák” – tette hozzá Kon, aki szerint az ősz, illetve a hűvösebb idő beköszöntével megérkezik a járvány második hulláma.

Kon beszélt az arcmaszk viseléséről, illetve a járvány elleni védőoltásról is.

„Véleményem szerint idén még nem lesz vakcina. Eleinte az emberek tiltakoztak a maszk viselése ellen is, majd amikor rájöttek, hogy ezzel megakadályozható a virus terjedése, akkor kezdték el hordani a maszkot. Szerintem így lesz a vakcinával is. Most még sokan tiltakoznak ellene, de a legutobbi felmérés szerint a polgárok fele már felvenné a védőoltást” – zárta szavait Kon.

Predrag Kon (Fotó: archív)