Az Európai Bizottság részletes információkat vár a szerbiai illetékes hatóságoktól, valamint a Pénzmosás-megelőző Igazgatóságtól azzal a követelésükkel kapcsolatosan, amelyet a bankoknak küldtek ki újságírók, egyesületek és civil szervezetek tranzakcióival kapcsolatos adatok kiadása céljából – jelentették Brüsszelből.

A bizottság szóvivője, Ana Pisonero kifejtette, hogy információkat várnak a kritériumokkal kapcsolatosan is, amelyek alapján a listát elkészítették.

„A pénzmosás elleni küzdelem Szerbia európai integrációjának fontos alapfeltétele” – mondta Pisonero, megjegyezve, hogy az Európai Bizottság figyelemmel kíséri a fejleményeket.

„A hatékony civil társadalom minden demokratikus rendszer kritikus eleme, ezért az állami intézményeknek elismerniük és tiszteletben kell tartaniuk azokat. A civil szervezeteknek és az emberi jogi aktivistáknak kulcsszerepe van a polgári és politikai jogok tudatosításában, és lehetővé kell tenniük számukra, hogy szabadon működhessenek” – hangsúlyozta Pisonero.

Mint ismeretes, a Pénzmosás megfékezésével megbízott igazgatóság Szerbiában tevékenykedő újságíró-, nemkormányzati,- illetve civil szervezetről kért adatokat a kereskedelmi bankoktól, amelyek kötelesek kiadni a listán szereplő szervezetek és egyes személyek pénzügyi tranzakcióit 2019. január 1-től.

A listán ott található – egyetlen kisebbségi szervezetként – a Sajtószabadság Alapítvány is (Fondacija Sloboda štampe), amely a Családi Kör, a Szabad Magyar Szó és a Slobodna reč kiadásáért felel. Időközben száznegyvenkét szervezet és egyén közös közleményben utasította el az alaptalan vádakat.

 

Ana Pisonero, az Európai Bizottság szóvivője (Fotó: Ibna)