A Pénzmosás megfékezésével megbízott igazgatóság Szerbiában tevékenykedő újságíró-, nemkormányzati,- illetve civil szervezetről kért adatokat a kereskedelmi bankoktól, amelyek kötelesek kiadni a listán szereplő szervezetek és egyes személyek pénzügyi tranzakcióit 2019. január 1-től – írja az N1.

Newsmax Adria információi szerint a kérelmet a pénzmosás megfékezésével megbízott igazgatóság azért juttatta el a szerbiai kereskedelmi bankokhoz, hogy megállapítsák, hogy ezen személyeknek, illetve szervezeteknek közük van-e pénzmosáshoz, illetve a terrorizmushoz.

A listán többek között megtalálható a Szerbiai Újságíró Független Egyesülete (NUNS), a Szerbiai Újságírók Egyesülete (UNS), az oknyomozó portálok közül a CINS, a BIRN, a KRIK, emellett a CRTA, a Helyi és Független Médiumok Egyesülete, az Újvidéki Újságíróiskola, a Vajdasági Polgári Központ (Vojvođanski građanski centar), a Fiatalok kezdeményezése az emberi jogokért (Inicijativa mladih za ljudska prava), Helsinki Alapítvány az Emberi Jogokért.

A listán ott található – egyetlen kisebbségi szervezetként – a Sajtószabadság Alapítvány is (Fondacija Sloboda štampe), amely a Családi Kör, a Szabad Magyar Szó és a Slobodna reč kiadásáért felel.

Az újságírók közül többek között Slobodan Georgiev, Biljana Stepanović, Branko Čečen, Vukašin Obradović szerepel a listán, de megtalálható Vuk Jeremić ellenzéki politikus és Andrej Nosov rendező is.

Világosan látszik, hogy olyan egyénekről, illetve szervezetekről van szó, akik nyíltan bírálják a szerbiai hatalmat.

A Pénzmosás megfékezésével megbízott igazgatóság kérelmében a dinár- és devizalapú bankszámlák kivonatait kéri a bankoktól, a kifizetések és befizetések ellenőrzése céljából, valamint a számlákat kezelő felelős személyek adataira is kíváncsiak, de például arra is, hogy az adott bankban van-e páncélszekrényük és „más hasznos adatokra” is igényt tartanak.

A CINS igazgatója Branko Čečen, aki maga is szerepel a listán azt mondta, hogy a számlák ellenőrzése egyértelműen a hatalom bírálói ellen irányul.