Predrag Kon epidemiológus, a köztársasági válságstáb tagja felhívta az illetékesek figyelmét arra, hogy ellenőrizzék a polgárokat, hogy betartják-e az egészségügyi rendelkezéseket, mert Szerbiában továbbra sem csökken a koronavírus-fertőzöttek száma – írja a szerb sajtó.

Kon a B92-nek azt nyilatkozta, hogy jelenleg az epidemiológiai görbe csúcsán vagyunk.

„Már öt napja tart ez az állapot és továbbra sem csökken a fertőzöttek száma” – mondta Kon, aki hozzátette, hogy szerinte ők minden tőlük telhetőt megtettek, de most már az illetékes szerveken a sor, hogy ellenőrizzék, a polgárok betartják-e a meghozott rendelkezéseket.

„Sok olyan ember van, akinek hatósági házi karanténban kellene lennie, de ezt nem tartják be“ – folytatta Kon, aki felkérte az állami szerveket, illetve a különböző felügyelőségeket, hogy vegyenek részt az ellenőrzésben.

„Nem kívánom senkinek, hogy megbüntessék, de ha nincs más megoldás, akkor ezzel a módszerrel kell az embereket karanténban tartani“ – fejtette ki Kon, aki arról is beszélt, hogy arra, aki elhagyja a kötelező hatósági házi karantént 50.000-150.000 dinár büntetés róható ki.

Kon ismét felhívta a figyelmet az arcmaszk használatára.

„Vagy mindannyian viseljük a maszkot, vagy ismét bezárkózunk, másképpen nem tudjuk legyőzni a vírust. A kijárási tilalmat csak rendkívüli állapot idején lehet bevezetni, ezt nem akarjuk, enélkül is megállítható a fertőzés terjedése, ha a polgárok fegyelmezettek és betartják a kormány és a válságstáb által hozott rendelkezéseket” – zárta szavait Predrag Kon.

Predrag Kon (Fotó: archív)