A Sajtószabadság Alapítvány aggodalmát és felháborodását fejezi ki amiatt, hogy a magyar politikai hatalom újabbnál újabb független médiaszervezetet tesz lehetetlenné vagy sajátít ki. Ezúttal az Index a célpont.

A legolvasottabb magyar hírportált átjátszották a kormánypárti médiabirodalomnak, amelynek egyik legbefolyásosabb szürke eminenciása a szerkesztőség számára átláthatatlan reklámbevételt kezelő cég felét birtokolja.  A szerkesztőség azonnal érzékelte a veszélyt, amire hírportálunk, a Szabad Magyar Szó már korábban is figyelmeztetett. Napokon belül vezérigazgatók jöttek-mentek, majd a főszerkesztőt rúgták ki – és végül a szerkesztőség jelentős része felmondott.

A hatalomnak tehát a teljes közmédia, sőt a „nemzeti stratégiai fontosságúvá” nyilvánított, félezer médiát összezáró KESMA sem elég. Talán mert tudják – és tartanak tőle –, hogy a magyar emberekhez még mindig eljut – ha egyre kevesebb csatornán is – a féktelen korrupció és cinizmus híre.

A Sajtószabadság Alapítvány igazgatóbizottsága szolidaritását fejezi ki a hatalmi arrogancia legújabb médiaáldozataival, és ismételten leszögezi, hogy független, professzionális sajtót kizárólag állami, párt-, illetve oligarchikus befolyás nélkül lehet és érdemes művelni.

Zenta, 2020. július 24.

Nyitóképünkön az Index újságírói láthatók, miután átadták a felmomdásukat Bodolai Lászlónak, a Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumi elnökének (Fotó: index.hu)