Nem mindenki választja azt az utat, amit az Index, vagyis hogy jó médiumhoz méltóan élőben közvetíti saját halálát. A háttérben szép csendben folyik a kormánypárti médiaszerzés újabb fordulója Magyarországon. Jobbra fordul a 168 óra, a vadiúj független Pesti Hírlap is eladta magát, újraindul a Metropol, a TV2 Szlovéniában vesz tévét (Janez Janša hatalmát és uniós támogatását biztosítandó) és már tényleg nem sok marad, amit a Fidesz ne kebelezne be.

Az Index megpróbált ellenzéki sajtóként kitartani, és mivel Magyarország leglátogatottabb hírportálja, még azzal is megtiszteli az olvasóit, hogy nem adja fel könnyen és nem sunnyog el a vég felé olyan módon, mint mondjuk annak idején az Origo.

Az Index főszerkesztőjét, Dull Szabolcsot szerdán menesztette Bodolai László, az Index Zrt. vezetője. A szerkesztőség kiállt a főszerkesztő mellett és kérte Bodolait, hogy vegye vissza, amire Bodolai nem volt hajlandó. Csütörtök délután az Indexnél megkezdődtek a tömeges felmondások, ami azt jelzi, hogy Magyarországon még mindig van (csekély számú) újságíró, akinek több gerince van, mint egy gumimacinak.

Péntek délben már több mint hatvan Index-munkatárs kezdeményezte felmondását.

Az Indexnél egy hónappal ezelőtt kezdődött a megroppanás. Akkor Dull Szabolcs megjelentetett egy rövid közleményt, amelyben azt írták: külső befolyás érte őket és veszélyben a lap függetlensége. Ezek után megszüntették Dull Szabolcs főszerkesztő igazgatósági tagságát, arra hivatkozva, hogy belső információkat szivárogtatott ki. Másnap távozott a vezérigazgató, és azonnal érkezett is a helyére Ződi Zsolt, Bodolai közeli jó barátja.

Ződi jött, látott – és menekült, ennél több szót nem érdemes pazarolni rá. Közben a külföldi sajtó is felfigyelt a magyaroknál zajló újabb médiacsatára és sok más mellett a New York Times, a Washington Post, Bloomberg és a Der Standard is foglalkozott a témával.

Mivel az Index az Indamedia Csoport tagja, amely pénzügyileg markában tartja az Indexet, nem lehet megkerülni Vaszily Miklóst, aki márciusban szerzett ötven százalékos tulajdont az Indamediában. Vaszily Miklóssal kapcsolatban azt kell tudni, hogy a kormányközeli média hű embere, aki már sok helyen „teljesített szolgálatot”, és ahol ő feltűnik, ott sok jóra nem lehet számítani.

Vaszily Miklós jelenleg a TV2 Média Csoport Zrt. igazgatósági elnöke. Ez azért fontos, mert itt kötődik a csöndes, háttérben zajló egyéb folyamatokhoz. Július elején a TV2 megnyerte a szlovén állami tulajdonban lévő Planet TV felvásárlására kitűzött versenytárgyalást. Mivel korábban a magyar kormányközeli kör már bevásárolta magát a szlovén Nova24TV-be, még laikusok számára is felmerül a kérdés; ugyan mit keres a magyar kormány a szlovén sajtóban?

Az Index körüli hangoskodás pont elég volt ahhoz, hogy közben szép csendben a háttérben átgyurmázzanak néhány lapot a kormány közelébe. Volt egy Pesti Hírlap, amely hangsúlyozta, hogy „független” lesz, aztán alig indultak el, jött a koronavírus. Heteken belül elment a főszerkesztő, majd online kiadásra váltottak. Milkovics Pál alapító tulajdonos függetlensége nem tartott sokáig. Hamarosan beengedte a laphoz a Brit Media Kft-t, júliusban pedig el is adta nekik az egész Pesti Hírlapot.

A Brit Media Kft. tulajdonolja a 168 Óra című nyomtatott lapot, annak internetes változatát és a zsidó közösségi témákkal foglalkozó neokohn.hu oldalt. Most pedig már a Pesti Hírlapot is. Milkovics Pál közben részesedést szerzett a Brit Media Kft-ben, vagyis visszakerült saját lapjába. De nemcsak oda, hanem így az egész Brit Mediába. Milkovics máris szeretné „picit” átirányítani a 168 Órát, olyan módon, hogy eddigi ellenzéki jellege helyett a jobboldali olvasókat is kiszolgálja. A Media1 információi szerint az új vezető már be is mutatkozott a szerkesztőségben.

A Mediaworks (már régen a Fidesz berkeibe tartozó kiadó) a héten jelentette be, hogy újraindítja a Metropol nevű újságot, amely egy ingyenesen osztogatott tömegközlekedési újság volt, négy évvel ezelőtt szűnt meg.

Az ingyenes tömegközlekedési lapok különösen alkalmasak agymosásra manipulációra, hiszen mindenki szívesen fogadja, ha kap néhány oldalnyi olvasnivalót, amíg a metrón, villamoson utazik. A röviden megfogalmazott, jól célzott cikkek könnyen befolyásolhatják az olvasót.

Az Index tekintetében, ha valakinek még kétségei lennének, milyen sors vár rá, csak meg kell nézni az új vezetést. A vezérigazgató Szombathy Pál lett. Amikor 2017-ben Szombathy bekerült az Index Zrt. igazgatóságába, azt mondta, azért vállalta el a felkérést, mert Bodolaival jóban vannak, gimnáziumi osztálytársak voltak. A jobboldali médiafölényre akkor úgy reagált: „Mindenki hisztizik. Ez nem azt jelenti, hogy nincs kormánypárti propaganda…de nem túl hatékony”. És azt is mondta: „Olyan újságírókkal viszont nehezen tudok vitatkozni, akik szerint diktatúra van Magyarországon. Ettől a szövegtől rosszul vagyok. Nincs vége a sajtószabadságnak, minden leírható”.

A kérdés csak az, hogyan jut el az a „minden” – „mindenkihez”. Nem jut el, és éppen ez a cél.

Mindent egy kézbe (Illusztráció: Pixabay)