Szerbia besorolását illetően nincs változás, ami azt jelenti, hogy az országos tisztifőorvos határozata alapján Szerbia továbbra is sárga kategóriába tartozik. Mint ismeretes, a magyar kormány először július 12-én határozta meg és tette közzé a járványhelyzet miatt elkészített határozatát, s Szerbia akkor is a sárga kategóriába került, míg Bosznia-Hercegovinát, Albániát, Észak-Macedóniát, Koszovót, valamint Montenegrót a piros kategóriába sorolták, s ez a helyzet a módosítás után sem változott.

Az országos tisztifőorvos az egyes országok utazási kockázati besorolását módosította, de Szerbia esetében nem történt változás, ami azt jelenti, hogy a teljes országra érvényes a sárga kategória. Korábban a Magyar Közlönyben megjelent a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló kormányrendelet módosítása. Ennek alapján előfordulhat, hogy egyes országok bizonyos térségeit járványügyi szempontból eltérően sorolja be az országos tisztifőorvos, mint az ország egészét.

Az új besorolást itt lehet megnézni: Orszaglista200718

FRISSÍTÉS:

Szerda éjjel frissült a lista, de csak egy hibát javítottak benne, ugyanis Portugália a július 18-án kiadott dokumentumban a sárga és a zöld kategóriában is szerepelt:

Orszaglista200722

Sárga és vörös besorolású országnak is lehet zöld közigazgatási területe

A sárga besorolású országra vonatkozó rendelkezések:

Ha a magyar állampolgár esetében az egészségügyi vizsgálat a fertőzés gyanúját nem állapítja meg, és az érintett magyarországi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik, 14 napra hatósági házi karanténban kerül. Ha viszont az érintett utas magyarországi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel nem rendelkezik, 14 napra a járványügyi hatóság által kijelölt karanténba kerül.

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet értelmében nem szükséges a járványügyi megfigyelés, ha a magyar állampolgár a Magyarországra történő belépést megelőző 5 napon belül, legalább 48 órás időkülönbséggel, két alkalommal elvégzett, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat – SARS-CoV-2 teszt – eredményét tartalmazó, magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolja, hogy SARS-CoV-2 koronavírus a szervezetében a vizsgálat időpontjában nem volt kimutatható.

Milyen dokumentumokkal lehet Szerbiából Magyarországra utazni?