A mintegy háromszázötven orvost tömörítő Ujedinjeni protiv kovida ( Együtt a covid ellen) csoport nyílt levélben határolódott el a köztársasági válságstábtól, és annak lemondását követeli – írja a szerb sajtó.

Az orvosok szerint a válságstáb miatt sodródott Szerbia az egészségügyi katasztrófa szélére. Levelükben másik stáb felállítását követelik, illetve, hogy vizsgálják ki a koronavírus-fertőzéssel kapcsolatos valós adatok eltitkolását.

A levélben szó esik még az egészségügyi dolgozókat érő megfélemlítésről és a szakma politizációjáról, amely ellehetetleníti a munkájukat.

Az orvosok eme csoportja nyílt levelében hangsúlyozza, hogy nem egy formális csoportosulásról van szó, de valahogy reagálniuk kellett a történésekre.

„Tettünk egy esküt, amely arra kötelez bennünket, hogy minden nyomás ellenére is megőrizzük az orvosi hivatás becsületét. Ez a kezdeményezés egy reakció a valóságra. A szerbiai orvosok közül bárki csatlakozhat, aki azt szeretné, hogy a polgárok visszaszerezzék a szerbiai egészségügybe vetett hitüket” – áll többek között a levélben.

A nyílt levél eredeti változata itt olvasható.

Illusztráció (Fotó: Pixabay)