Amint megkapja a kormányalakítási megbízást a Szerb Haladó Párt, rögtön elkezdi a tárgyalásokat a potenciális partnerekkel. A kormány legkésőbb másfél hónap múlva megalakulhat, írja a Pannon RTV.

Az Aleksandar Vučić elnökkel való holnapi konzultációról Miloš Vučević, a haladók elnökségi tagja nyilatkozott. Azt mondta, amint a kormányalakítási megbízást megkapják, megkezdik a tárgyalásokat a potenciális koalíciós partnerekkel a kabinetről. Arra számít, hogy Szerbia kormánya egy, illetve másfél hónap múlva megalakulhat, mindenképpen az alkotmányos és törvényi határidőkön belül.

Vučević szerint olyan kormányra van szükség, amelynek lesz elég kapacitása, energiája és politikai ereje, hogy az ország elnökével karöltve az elkövetkező négy évben Szerbia gazdasági megerősödésén dolgozzon és harcoljon a koronavírus-járvány ellen.

Arra a kérdésre, hogy igaz-e, hogy ő az egyik legfőbb jelölt a miniszterelnöki tisztségre, Vučević azt válaszolta, hogy ez spekuláció, és az is marad. Azt azért hozzátette, hogy várhatóan nagy változások lesznek mind a kormányban, mind a parlamentben, mind pedig önkormányzati szinten. Ma egyébként a szocialisták listájának képviselőit fogadta a szerb elnök a kormányalakítási konzultációk keretében.

Aleksandar Vučić (Fotó: Tanjug / Rade Prelić)