Elkészült a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház új előadása, melynek bemutatója őszre, az új évadban esedékes, amint azt a járványügyi helyzet megengedi.

A Szedjetek szét munkacímet viselő előadás Domonkos István életművén alapszik. A költő még a hetvenes években hagyta el szülőföldjét, Vajdaságot, ám önkéntes emigrációjában született szövegei arról tanúskodnak, hogy soha nem volt képes teljesen elszakadni tőle.

A Szedjetek szét munkacímű előadás próbája a Kosztolányi Dezső Színházban. Fotó: Molnár Edvárd

A Szedjetek szét munkacímű előadás próbája a Kosztolányi Dezső Színházban. A képen Pálfi Ervin színművész. (Fotó: Molnár Edvárd)

Mezei Kinga rendező elmondta, hogy Domonkos István műveivel szinte még gyerekként találkozott, és azóta többször is foglalkozott azokkal.

– Domonkos István művei újra és újra megtalálnak, és most ez ismét megtörtént. Nemcsak annak apropóján, hogy Domonkos idén nyolcvanéves, hanem mert mondanivalója újra rendkívül aktuális és az betalál a céltábla közepébe. Az előadás dramaturgiáját a Kitömött madár című regényből kiindulva kezdtük összerakni, aztán beleemeltünk egyéb, számunkra fontos figurákat is, például a Via Italia ifjúságí regényből, és mi is találtunk ki karaktereket, amelyek viszont inkább a verseihez, a Kormányeltöréshez kötődnek. Valójában egy töredezett szerkezetű, több szálon futó saját történetet kreáltunk ebből. Ami bennünket elindított az az, hogy hogy néz ki ez a vajdasági közeg, ha ebből olyan szellemi emberek mennek el, mint például Domonkos is, találkozni ezzel a jelenséggel. Hiszen nem ő az egyetlen, aki ilyen módon hiányzik innen. A másik oldalával is foglalkoztunk, hogy milyen lehet azoknak az embereknek, akik valamilyen okból kifolyólag elmentek – magyarázta Mezei Kinga, és hozzátette, hogy az előadás elkészítésénél a domonkosi humor egy nagyon fontos tényező volt. Az fajta humor, ami nemcsak a karaktereiben jelenik meg, hanem amely által az igazán komoly problémákat is meg szokta közelíteni.

Szigorú óvintézkedések betartása mellett került sor a Szedjetek szét munkacímű előadás sajtótájékoztatójára a Kosztolányi Dezső Színházban. A képen Mezei Kinga (b) rendező és Oláh Tamás (j) dramaturg. (Fotó: Tóth Imre)

A díszlet a hetvenes évek tengerpartját idézi, konkrétan Rovinjt, habár ez konkrétan nem hangzik el a a regényben és az előadásban sem, viszont kikövetkeztethető. Ez egy olyan tér, ahol az emberek vagy arra várakoznak, hogy elmenjenek, illetve arra, hogy valaki megérkezzen hozzájuk. Az előadás zenéje jazz alapokon nyugszik, lévén, hogy Domonkos is jazz muzsikus volt, és maga is sokat töltött tengerparton szezonzenészként. Ilyen, a tengerparton idejüket eltöltő szezonzenészek a darabban is megjelennek. Az előadást hatan játsszák, de kivétel nélkül mindenki több szerepet játszik, az öt női szerepet egy színésznő játssza el.

– Süveges Eta néni hangja is megjelenik a darabban, mint az egyik emigráns fiú édesanyja. Nagyon örülök ennek a találkozásnak, nagy élmény volt az Eta nénivel találkozni, remélem neki is – húzta alá Mezei Kinga.

Oláh Tamás dramaturg rámutatott, hogy az előadásban felhasznált szövegekből elsősorban a domonkosi figurákra és az általuk közvetített humorra fektettek nagy hangsúlyt.

– Ezek a figurák mindannyiunk számára nagyon ismerősek. Nem azért, mert olvastuk Domonkos szövegeit, vagy az említett két regényt, hanem azért, mert ugyanazokkal az emberekkel dolgozik Domonkos, akikkel mi is találkozunk az utcán. Noha a regényeket a hatvanas-hetvenes években írta, az „ember-anyag” ugyanaz, ezért aktuálisak ma is. Van valami közös a hetvenes évek emberében és a ma emberében. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem változott semmi, de ugyanazok a dolgok határoznak meg bennünket. A „gastarbeiterség” ugyanúgy jelen volt akkor, mint most. Érdekes felismerni azt, hogy nem új keletű dolgokról van szó, hanem azok ciklikusan ismétlődnek és sok tekintetben hasonlóak a tapasztalataink, hasonló a közegünk, mint akkor – magyarázta Oláh Tamás és hozzátette, a próbafolyamat során részben eltértek a domonkosi szövegtől, ugyanakkor annak szellemiségét megtartották.

Kőműves Noémi b és Hajdú Tamás j a Szedjetek szét munkacímet viselő előadás próbáján a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban

Kőműves Noémi (b) és Hajdú Tamás (j) a Szedjetek szét munkacímet viselő előadás próbáján a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban. (Fotó: Molnár Edvárd)

 

Az előadást játsszák: Mészáros Gábor, Kucsov Borisz, Búbos Dávid, Hajdú Tamás, m.v., Pálfi Ervin, m.v. és Kőműves Noémi, m.v.

Dramaturg: Oláh Tamás és Mezei Kinga

Díszlet: Ondraschek Péter

Jelmez: Janovics Erika

Zene: Mezei Szilárd

A Szedjetek szét munkacímű előadás próbája a Kosztolányi Dezső Színházban.  Balról jobbra: Kucsov Borisz, Búbos Dávid, Pálfi Ervin és Mészáros Gábor. (Fotó: Molnár Edvárd)