Magyar Közlönyben megjelent a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló kormányrendelet módosítása. Ennek alapján előfordulhat, hogy egyes országok bizonyos térségeit járványügyi szempontból eltérően sorolja be az országos tisztifőorvos, mint az ország egészét, írja az MTI.

A vonatkozó rendelet a következő kiegészítést kapja:

„Ha egy ország sárga vagy piros jelzéssel került besorolásra, azonban valamely közigazgatási területén az aktuális fertőzöttség mértéke alacsony, az országos tisztifőorvos a (2) bekezdés szerinti határozatában e közigazgatási területet zöld jelzéssel sorolhatja be.”

Ez azt jelenti, hogy a szerdán megjelent módosítással a magyar kormány lehetőséget ad arra, hogy az országos tisztifőorvos, ne csak egy-egy ország, hanem annak kisebb közigazgatási egysége esetében változtathassa a besorolást.

 

Ennek értelmében, Szerbia például maradhat a sárgával jelölt országok között, viszont Észak-Bácskát, vagy akár azon belül akár Magyarkanizsát be lehet sorolni a zöld jelzésűek közé.

A besorolásokat elvileg minden szerdán vizsgálja felül a kormány, de menetközben is változhatnak.

A rendeltmódosításból egyértelművé válik, hogy az a beutazó, aki zöld besorolású közigazgatási területről lép be Magyarországra, akkor is mentesül a rendeletben előírt egészségügyi vizsgálat alól, ha egyébként az ország egésze, ahonnan beutazott, sárga vagy piros besorolású.

A Horgos-Röszke határátkelő (Fotó: cdm.me)