Mint arról a nap folyamán beszámoltunk, Aleksandar Vučić államfő szerdán kijelentette, reméli, hogy Szerbia még az év vége előtt kap védőoltást a koronavírus ellen. Elmondta, a tárgyalások már folynak „egy országgal”, ahol már megkezdődött a polgárok oltása. Vučić szerint ez a védőoltás lesz „Szerbia és a gazdaságunk megmentője”. Újságírói kérdésre sem akart választ adni arra a kérdésre, hogy melyik országgal írja alá Szerbia a koronavírus elleni oltás beszerzéséről szóló megállapodást, de azt mondta, hogy megpróbálja Szerbiát felvetetni a védőoltásban részesülő első 30 ország közé.

A válságtörzs 15 órai sajtótájékoztatóján egy újságíró szembesítette a válságtörzs tagjait ezzel a kijelentéssel, amire Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár azt mondta, szinte biztos abban, hogy az államelnök nem mondott olyat, hogy a védőoltás elkészült. Szerinte azt mondta, hogy a védőoltás az év végéig elkészülhet. Az újságíró erre hangosan felolvasta Aleksandar Vučić nyilatkozatát, amiben nem csak az állítja, hogy a védőoltás elkészült, hanem azt is, hogy abban az országban, amellyel Szerbia titokban tárgyal, már megkezdődött a polgárok oltása.

Meglepődve hallgatta a tartományi egészségügyi titkár a felolvasott szöveget és azt mondta: „én nem így értelmeztem, de ne vitázzunk most ezen”.

„Nyilvános titok, hogy több országban több gyógyszergyár is dolgozik a védőoltás előállításán. Ez az egyedüli járható út, hogy legyőzzük ezt a kórt, amivel az egész világ szembesült. Mi aktívan együttműködünk mindazon országokkal, akik dolgoznak a védőoltáson. Vannak kontaktjaink Angliában, az Egyesült Államokban, Oroszországban, Kínában. Nagyon fontos elsőként beállni a sorba, ami a védőoltást illeti, mert láttuk mi történt márciusban, amikor a világ összes pénze nem volt elég ahhoz, hogy megfelelő gyógyszereket, védőfelszerelést és gépeket vásároljunk, hanem a személyes kapcsolat, az országok közötti jó együttműködés szükségeltetett – mondta Zoran Gojković.

A válságtörzs másik tagja cáfolta az államfő szavait és kimondta: egyetlen országban sem kezdték még meg az oltást. Darija Kisić Tepavčević epidemiológus kijelentette, még csak tesztelik a védőoltásokat:

„Ezek a védőoltások mind még csak potenciális védőoltások. Egyetlen védőoltás sem kész teljesen, nem ment át az összes kötelező tesztelési fázison. Mi intenzíven kommunikálunk a legkomolyabb cégekkel, akik a védőoltás előállításán dolgoznak, mert abban a pillanatban amikor elkészült és minden tesztelési fázison túlesett, akkor biztosan nagy kereslet lesz az ilyen védőoltás iránt. De tisztába kell lenni egy dologgal: egyetlen védőoltást sem adunk be, ha az nem elég biztonságos és hatékony, vagyis, ha nem felel meg az összes kritériumnak” – mondta az epidemiológus. Viszont ő is azt állítja, országunk lesz az egyik, amelynek legnagyobb hozzáférése lehet a védőoltáshoz, ha arról bebizonyosodik, hogy biztonságos és hatékony. Reméli, hogy erre minél korábban sor kerül, de hangsúlyozta, az ilyen kutatások esetében ezt nem lehet előre megjósolni.

 

A válságtörzs tagjai nem úgy értették az államfő szavait, ahogyan az újságírók (Fotó: Tanjug)