Megsemmisítette az Európai Unió Bírósága az Európai Bizottság döntését, amellyel 13 milliárd eurós adóbírságot szabott ki az Apple-re. A világ legnagyobb adózási büntetése ügyében született ítélet óriási bukás a multicégeknek nyújtott adókedvezmények miatt tiltakozó Európai Bizottságnak – írja a hvg.hu.

A techóriást az ír állam által kínált adókedvezmény miatt büntette meg még 2016-ban a brüsszeli testület, egészen pontosan azt várta el, hogy az Apple írországi leányvállalata fizesse be az óriási összeget az ír államkasszába elmaradt adóként.

A Bíróság most ezt törölte el, amit azzal indokolt, hogy az Európai Bizottság nem tudta megfelelően megindokolni, hogy az ír állam valóban tiltott állami támogatást biztosított egy 1991-es, majd egy 2007-es adómegállapításban az Apple számára. A 2007-es megállapodás 2014-ig volt érvényben. Az adómegállapítások lényege az, hogy egy cég a szokásostól eltérő adómérték befizetéséről állapodik meg az érintett ország adóhivatalával, utóbbi ezt követően csupán ennek teljesítését kérheti számon a társaságon. Brüsszel azonban ezeket a belső piac versenyszabályaival ellentétesnek tartja, különösen úgy, hogy ezek a kedvezmények jórészt egyes multicégeket illetnek meg, miközben a kisebb vállalkozások normál – bár néha kedvezményesebb – adókulcsokkal adóznak.

Az Apple elleni döntés, amely a világ legnagyobb ilyen adózási ügye, 2019 őszén került az Európai Bíróság elé, a mostani ítélet ellen fellebezhet az Európai Bizottság.

Az Európai Bíróság épülete. (Fotó: archív)