Predrag Kon járványügyi szakember, a köztársasági válságstáb tagja kijelentette, hogy nincs semmilyen bizonyíték arra, hogy a Szerbiában terjedő koronavírus agresszívebb lenne ,mint az, amely Olaszországban pusztított – írja a 021.rs.

Kon arra a kijelentésre reagált, amelyet Olaszország Veneto tartományának kormányzója, Luca Zaia tett hétfőn.

Koronavírus: Az olaszok szerint a Szerbiában terjedő vírus agresszívebb, mint ami náluk pusztított

 

„Erre semmilyen bizonyíték nincs, mindenkinek jogában áll elmondani a véleményét, a többit nem kommentálnám“ – mondta a szakember.

Az epidemiológus a Pink TV-nek azt mondta, hogy néhány hónappal ezelőtt a szerb szakemberek is azt hitték, hogy az Olaszországban és Svájcban terjedő virus agresszívebb, de nem így volt.

Arra a kérdésre, hogy ugyanaz a személy többször is megfertőződhet-e a vírussal, azt felelte, hogy „emlegetnek olyan eseteket, amikor ez megtörtént“.

„Azt senki sem mondta, hogy ez általános jelenség, ezt csak a média próbálja meg úgy beállítani, mintha az lenne“ – mondta, Kon, aki arra is kitért, hogy már egyeseknél kialakult a hosszabb távú immunitás a vírussal szemben. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint szerint ez 12-18 hónapig tarthat.

Predrag Kon (Fotó: archív)