Magyarországon hatályba léptek a koronavírus külföldről történő behurcolásának veszélye miatt elrendelt beutazási korlátozások.

A járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló, szerdától hatályos kormányrendelet a koronavírus-járvány súlyossága szempontjából három – vörös, sárga és zöld – kategóriába sorolja az államokat, és ennek megfelelően rendelkezik az onnan érkezők határátlépésének korlátozásáról.

Terkep koronavirus

Külön szabályok vonatkoznak a magyar állampolgárokra és hozzátartozóikra, illetve a nem magyarokra. Magyar állampolgár zöld jelzésű országból kontroll nélkül léphet be; sárga vagy piros jelzésű országból belépve a határon egészségügyi ellenőrzés alá vetik és 14 napos karanténba kell vonulnia. Ez alól kivételt az jelent, ha a megelőző 5 napban 48 óra időkülönbséggel két negatív koronavírustesztet tud hitelt érdemlően felmutatni. A sárga jelzésű országból érkező magyar állampolgár az első koronavírustesztet követően szabadulhat a karanténból, míg vörös jelzésű ország esetében két negatív tesztre van ehhez szükség.

Kedden  Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa közzétette, hogy az ingázók milyen feltételek mellett kelhetnek át a határon, az utazók azonban egészen mást tapasztaltak.

Főkonzulátus: Az ingázó vajdaságiak legfeljebb 24 óra időtartamra, a határtól 30 kilométeres sávba léphetnek be Magyarország területére

A közösségi oldalakon arról írnak, hogy meglehetősen nagy a káosz az átkelésénél.

A Kelebia-Tompa határátkelőnél pédául nem engedték át az ingázókat magyar papírokkal, csak szerb útlevéllel.

Egy olvasónk szerint a Horgos-Röszke határállomáson viszont még a munkáltatói igazolást sem kérték tőlük.

Ahogy friss információkkal rendelkezünk, tudatjuk az olvasókkal, hogy mi a helyzet a határállomásokon.

Nyitóképünkön a horgosi határátkelő látható. (Fotó: archív)