– Mintegy hetven koronavírussal fertőzött orvos szorul gyógykezelésre, míg további ötszáz egészségügyi dolgozó, aki szintén fertőzött, karanténban van – mondta a válságstáb kedd délutáni sajtótájékoztatóján Zlatibor Lončar egészségügyi miniszer.

– Ezek a számok önmagukért beszélnek, súlyos a helyzet – fogalmazott a tárcavezető és hozzátette, az orvosokat rendszeresen tesztelik és gondjukat viselik.

– Az egészségügyi ellátó rendszer nem maradt egészségügyi dolgozók nélkül, mert nagy a szolidaritás. Ha valaki megfertőződik, mindig van, aki helyettesítse – mutatott rá Lončar.

Az egészségügyi tárca vezetője kiemelte, hogy a fertőzött egészségügyi dolgozók számát tekintve átlátható adatokat közölnek és rámutatott, hogy azok, akik fertőzött páciensekkel dolgoznak, egy részük szintén elkapja a fertőzést, ezért folyamatosan figyelemmel kísérik az egészségügyi dolgozók egészségi állapotát.

Koronavírus: Szerbiában már több mint félmillió polgárt leteszteltek

Szerbiában az elmúlt 24 órában 8.659 személyt teszteltek koronavírusra, közülük 344 tesztje mutatott pozitív eredményt, olvasható a covid19.rs honlapon. Az országban jelenleg 4.574 aktív fertőzött van, gépi lélegeztetésre pedig 170 páciens szorul. Az elmúlt nap során 13 koronavírusos beteg vesztette életét, ezzel 418-ra nőtt a járvány halálos áldozatainak a száma.

Zlatibor Lončar szerb egészségügyi miniszer (Fotó: N1)