Elkezdődött a szavazás az Év Madara versenyben. Három énekesmadár közül lehet választani, közös jellemzőjük, hogy mindegyik szorosan kötődik a mezőgazdasághoz, így élőhelyeik védelmével ráirányulhat a figyelem az agrárium természetkímélő megoldásaira.

Az év élőlényei közül minden évben az év madara kerül legkorábban megválasztásra. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület így kívánja biztosítani, hogy elég ideje legyen felkészülni a következő évi kampányra. Idén is szakmai zsűri választott ki három madarat, közülük pedig a közönségszavazatok döntenek majd, a legnépszerűbb lesz 2021-ben az év madara.

Idén az intenzív mezőgazdaság veszélyeire szeretnék felhívni a figyelmet azzal, hogy olyan énekesmadarak közül választhatunk, amelyek élőhelyeik által kötődnek mezőgazdasági termelő tevékenységhez. Európában ezeknek a madárfajoknak a populációi több, mint 50 százalékos csökkenést mutatnak 1980 óta.

Az idei év jelöltjei a cigánycsuk, a kis őrgébics és a sordély.

A cigánycsuk magyarországi állománya 54 százalékkal esett vissza az utóbbi két évtizedben. A sík és dombvidékek, bokros területek, füves árokpartok, gyümölcsösök, rétek lakója. Vonuló madár, de újabban már át is telel és nem megy el Afrikába.

A kis őrgébics nyílt és bokros területeken érzi jól magát, jellegzetes fekete „Zorro” maszkot visel, érdekessége, hogy amikor énekel más madarak hangját keveri a sajátjával. Érzékenyen reagálnak a mezőgazdasági termelésre, emiatt meg is fogyatkoztak az utóbbi évtizedekben.

A sordély sík vidéki faj és elsősorban a mezőgazdasági területek madara. A három jelölt közül a sordély van legkevésbé veszélyben, viszont elterjedési területén egyedszáma folyamatos csökkenést mutat.

A három új versenyző mellett ne feledkezzünk el a „címvédőről”, hiszen év végéig még az erdei fülesbagoly 2020-ban az év madara.

Akinek van kedve szavazni, július 27-ig megteheti ezen az oldalon:
https://bit.ly/2C2XaYi

A cigánycsuk (b), a kis őrgébics és a sordély (j) látható.  (Fotók:  Wikipedia)