„A közhangulat változása azonban felemelő, ráadásul mellbevágó módon megjelent egy új nemzedéke a vajdasági magyar közösségnek. Egy fiatal, 25–40 év közötti korosztály. Akik itt élnek, akik minden jel szerint itt akarják felnevelni a gyermekeiket, akik ezért jelentek meg a listáinkon, a kampányrendezvényeinken, ezért lettek aktivisták. Szerepet vállaltak a kampányban, a terepen, ami a legutálatosabb része a kampánynak. Vállalták, mert itt képzelik el a jövőjüket, másrészt a magyar szövetség politizálása vonzóvá vált a számukra” – mondta Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a felvidéki ma7 hetilap újságírójának. A tartományi parlament elnöke Aleksandar Vučićról a következőket nyilatkozta:

– Szuggesztív egyéniség, aki két-három órát alszik naponta, mert a jóisten ilyennek csinálta, és semmi más nem érdekli. Ez az életformája. Másrészt a szerb társadalom, az ortodox világ más, mint a nyugati keresztény világ. Végig lehet nézni az elmúlt évek erőskezű szerb vezetőit, akik ciklusokat tudtak meghatározni. Vučić is ilyen karizmatikus személy, aki egy eszméletlen rendszert épített fel. A Szerb Haladó Pártnak hétszázezer tagja van, amikor Szerbia lakossága nem éri el a hétmilliót – mondta Pásztor, aki az interjúban elismerte, a Szerb Haladó Párt próbálkozik magyar szavazatok begyűjtésével is, amire Pásztor azt mondta, hogy „ezt talán könnyebben kezeljük, illetve erőteljesebben tudunk nemzeti politikát csinálni. Nem veszik magyarkodásnak a politikánkat, hanem leegyszerűsítve elfogadják a közösségünk érdekeit”.

Ami az együttműködést illeti, a VMSZ elnöke elmondta, hogy hat éve működnek együtt Vučićékkal.

„Nem egyszerű, ezek nem a tótok, itt az a mondás járja, hogy ezek vért isznak a reggeli kávé helyett. Kemény partnerek, de ha megállapodsz velük, tartják a szavukat”.

Az újságíró arra a kérdésére, hogy a vajdasági egység megteremtése mennyire volt kemény dolog, a VMSZ elnöke a következőket felelte:

– Egy délután 82 embert zártam ki a pártból, olyanokat, akik a megelőző húsz évben kimozdíthatatlan és megkerülhetetlen részei voltak a vajdasági magyar közéletnek. Ezek persze kockázatos dolgok, de ha ezt nem léped meg, akkor belülről rohad meg az egész. A toporgásban nem lehet előre haladni, el kell dönteni, merre induljunk. Valakinek ehhez meg kell kapnia a legitimitást, aki persze előtte elmondja, kicsoda, mit gondol, milyen célt tűzött ki, hogyan, kivel akar oda eljutni. Ha a többiek is vállalják, onnantól indulni kell.

A teljes interjút ide kattintva olvashatják el.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke (jobbról) és Aleksandar Vučić, a Szerb Haladó Párt első számú embere (fotó: Novosti)