Vasárnap 11 órakor Gulyás Gergely,  a Miniszterelnökséget vezető miniszter budapesti sajtótájékoztatóján közölte, hogy látva az aggasztó jeleket, amelyek arra utalnak, hogy a koronavírus-fertőzöttek száma a környező országokban növekszik, a magyar kormány július 15-től szigorítja a határellenőrzést. Gyorsan az is kiderült, hogy a magyar kormány  vörös, sárga és zöld kategóriába sorolja az egyes államokat, s Szerbia a sárga kategóriába került.

A sárga vagy piros jelzéssel besorolt ország területéről történő belépés során – törvényben vagy kormányrendeletben meghatározott kivétellel – egészségügyi vizsgálaton esik át, amelynek tűrésére köteles.

Szerbia a sárga kategóriába került

Ha a magyar állampolgár esetében az egészségügyi vizsgálat a fertőzés gyanúját nem állapítja meg, és az érintett magyarországi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik, 14 napra hatósági házi karanténban kerül. Ha viszont az érintett utas magyarországi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel nem rendelkezik, 14 napra a járványügyi hatóság által kijelölt karanténba kerül – olvasható a Magyar Közlönyben megjelent rendelet, amely értelmében

nem szükséges a járványügyi megfigyelés, ha a magyar állampolgár a Magyarországra történő belépést megelőző 5 napon belül, legalább 48 órás időkülönbséggel, két alkalommal elvégzett, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat – SARS-CoV-2 teszt – eredményét tartalmazó, magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolja,

hogy SARS-CoV-2 koronavírus a szervezetében a vizsgálat időpontjában nem volt kimutatható.

Néhány órával korábban a zentai kórház egyik orvosa osztotta meg a legnépszerűbb közösségi hálón azt az információt, hogy PCR-tesztet Vajdaságban csakis Újvidéken végeznek, ahol korlátozott a naponta elvégezhető tesztek száma, s mivel várni kell az eredményre, így esélytelen, hogy valaki Szerbiából két negatív tesztet tudjon felmutatni a magyar határon.

Jó hír az olvasóinknak, hogy a szabadkai válságtörzstől kapott közleményből kiderül, az észak-bácskai város Közegészségügyi Intézete július 6-án megkezdte a RT-PCR koronavírus laboratóriumi vizsgálat végzését, vagyis Újvidék mellett Szabadkán is van lehetőség PCR-teszt elvégzésére.

Már csak az a kérdés, hogy a Közegészségügyi Intézet milyen határidővel dolgozik, vagyis, hogy öt nap alatt képes-e két teszt eredményét kiadni a Magyarországra igyekvő polgárnak. Az is fontos, hogy a tesztek között 48 órának kell elmúlnia.

FRISSÍTÉS: Olvasói információk szerint Újvidéken a következő napra adnak időpontot, s 24 órán belül megvan az eredmény. A teszt hatezer dinárba kerül.

PCR-teszt végzése egy erre felhatalmazott laboratóróiumban (Fotó: Connexionfrance)

A magyar kormány szigorítja a határellenőrzést